Listor och artiklar

Tipslistor på teman som fantasy, kärlek, sport och mycket annat. Artiklar och andra texter om en viss bok eller författare, bokpriser och annat som hör till på biblioteken.

Tipslistor

 1. Third culture

  Artikel Skrivet av: Mimmi Stiegler, Dehbroa Lindberg

  På Ersbodabiblioteket finns temahyllan "third culture", böcker om hur det är att stå med foten i mer än en kultur och samtidigt försöka hitta sin identitet.

 2. Deckare och thriller

  Artikel Skrivet av: Åsa Zetterström

  Gör som norrmännen, läs en deckare i påsk. Vi tipsar om spännande thrillers och ungdomsdeckare, några nyare och några gamla godingar. På svenska eller engelska.

 3. Häxor

  Artikel Skrivet av: Åsa Zetterström

  Tjejer, killar, magiska, historiska, skrämmande eller rätt vardagliga - i ungdomsböckerna finns alla möjliga sorters häxor.

 4. Snabbläst och spännande

  Artikel Skrivet av: Minabiblioteks redaktion

  Tycker du att det är svårt eller jobbigt att läsa? Eller vill du helt enkelt läsa en tunn bok? Vi tipsar om böcker som är korta, snabblästa och spännande. Eller kanske lite romantiska. För dig som är tonåring.

 5. Böcker som känns

  Artikel Skrivet av: Ina Björndotter

  Ungdomsromaner som får känslor att virvla upp, som väcker eftertanke och suger in läsaren i någon annans värld för en stund. Bibliotekarien Ina Björndotter tipsar om några av sina mest känsloladdade läsupplevelser.

 6. Hästkrafter

  Artikel Skrivet av: Åsa Zetterström

  Ungdomsböcker med motortema hittar du här. Läs om epa-traktorer, kapp-körning, motocross, bilar, mekning, mopeder och annat som har med fordon att göra.

Visa fler

Prisad bok

 1. Tidsfördriv är bästa ungdomsromanen

  Skrivet av: Åsa Zetterström

  Hjärtans Fröjd-priset 2021, för bästa svenska ungdomsroman, går till Tidsfördriv av Matilda Gunnarsson Rathsman. En härlig och sällsam roman som väcker många tankar, tycker juryn.

Poddar

 1. Från frö till podcast

  Skrivet av: Desirée Hansson

  Ungdomar får lära sig att göra podcast på Robertsfors bibliotek. Teori och övningar blandas med eget skapande.

 2. Umeå hjärta Helsingborg

  Skrivet av: Anna Sahlén

  Sedan i februari tipsar Isa Sylvén och Stella Pennerud om ungdomslitteratur i Ungpodden, en podd som görs i samarbete med Helsingsborgs stadsbibliotek.

Teater att lyssna på

 1. Drama för unga

  Skrivet av: Åsa Zetterström

  Sveriges radio gör teater för ungdomar - att lyssna på via webben eller i en app. Här är några dramaserier som bygger på ungdomsböcker. God lyssning!

Vilken bok sedan?

 1. Ordning på serien: Pretty little liars

  Skrivet av: Åza Sjöstam

  Det är bara de första fem delarna i Sara Shepards serie Pretty little liars som kommit ut på svenska än så länge. Men även de engelska finns på biblioteket.

Visa fler Ordning på serien...