Lisa och Lilly

Gripande verklighetsbaserad skildring av två människoöden i 1910-talets Sverige.

Lisa, en 16-årig arbetarflicka i Stockholm, smiter ut en sommarkväll till en dans vid Årstaviken. Där möter hon av en slump Lilly, en jämnårig flicka med de grönaste ögon någon någonsin sett. Lisa och Lilly följs åt hela kvällen och har sedan svårt att glömma varandra.

Lisa och Lilly söker upp varandra och fortsätter att träffas även efter kvällen vid dansbanan. Deras vänskap är så mycket mer än vänskap, det är kärlek.

Förbjuden kärlek

Eftersom homosexualitet är olagligt vid den här tiden tvingas Lisa och Lilly att träffas i smyg och hålla sin kärlek hemlig för omgivningen. Inte minst för de stränga föräldrarna. 

Föräldrarna kommer vid ett tillfälle på dem och förbjuder dem att någonsin träffas igen. Detta blir tillslut för mycket för de båda flickorna att hantera så de fattar ett drastiskt beslut. Den 19 september 1911 hittas två unga flickor sammanbundna med en sjal och med stenar i fickorna i Hammarbysjön.

Verklig händelse

Romanen, som är mycket välskriven och gripande,  bygger på en verklig händelse och författaren skrev boken för att ge de båda flickorna upprättelse. I polisprotokoll och tidningsartiklar beskrevs flickorna som vänner, även om det kunde läsas mellan raderna att de i själva verket hade en kärleksrelation. I och med Mian Lodalens bok får de nu, postumt, öppet visa sin kärlek till varandra.

Fler tips

  1. Vajlett och Rut

    Av: Alfredsson, Karin Tipsat av: Anna Holmström

    Karin Alfredssons roman utspelar sig under 1949 och 1950 i Västerbottens inland och kretsar kring den nya lärarinnan Vajlett och hennes möte med byn och sedermera kärleken.

  2. Tillbaka till henne

    Av: Lövestam, Sara Tipsat av: Annika Winning

    Fyra föremål, till synes utan samband med varandra, hamnar plötsligt i Hannas ägo. De blir en länk mellan Hanna i det nutida Stockholm och Signe, folkskollärarinna i Tierp i början av 1900-talet.