Lisa gjorde en egen film

5-åriga Lisa Felten i Umeå älskar att hitta på sagor. I somras gjorde hon filmen Legostaden, om två kompisar som heter Arne och Vincent. Nu kan du se filmen här på Minabibliotek.

En flicka i 5-årsåldern sedd i profil. Hon sitter med en svart vägg som bakgrund. Hon är klädd i en rosa kofta, rosa sjal och svarta byxor med små hjärtan. Foto: Anna Östman
Lisa tycker om att hitta på sagor. Ibland gör hon egna berättelser till bilderböcker utan text. Andra gånger blir sagorna teater som hon spelar tillsammans med en kompis. Sommaren 2019 gjorde hon filmen Legostaden: Olycksdagen.

Lisa, hur kom du på att du skulle spela in en film?
– Vi hade så många Lego.

Hur gjorde du när du skulle göra filmen?
– Då tog jag lappar och så gjorde jag teckningar för att visa hur det skulle bli.

Hur kom du på berättelsen?
– Min mamma hjälpte till lite också.

Mamma hjälpte till

Det var Lisa som bestämde att huvudpersonerna heter Arne och Vincent. Lisas mamma Judit hjälpte till att välja övriga personer och när de skulle vara med. Det tog en hel helg innan filmen var färdig.

Först gjorde filmteamet bakgrunden, och Lisa lade in alla människorna i olika scener. Mamma Judit tog bilder och filmade.

– Hon fick jobba jättelänge, min mamma, säger Lisa.

– Hela natten jobbade jag med att sätta ihop bilderna, skrattar Judith.

Dagen därpå var det dags att spela in rösterna. Lisa gör alla roller och även berättaren.

Läste du berättelsen?
– Jag hade den i huvudet.

Vad var det roligaste med att göra filmen?
– Att sätta in människorna och att göra bakgrunden. Vi hade tyg som bakgrund.

Var det något som var särskilt svårt?
– Att berätta. Rösterna. Men mamma hjälpte mig.

Har du tänkt göra fler filmer?
– Jag vill göra sex avsnitt av Legostaden. I avsnitt två ska det handla om en häst som går vilse. Då måste Arne och Vincent leta efter den.

Filmade med mobilen

Lisa och Judit spelade in filmen med hjälp av en app i mobiltelefonen. Ett tips till vuxna som vill göra film med barn är att först skapa en struktur. Hjälp barnet att begränsa berättelsen, ha inte så många karaktärer, kanske fem. Välj inte namn från kompisar och syskon, då kanske de tror att berättelsen handlar om dem.

En annan utmaning var att matcha ljud och bild, och att hitta ljudillustrationer. Vissa ljud fanns i mobil-appen. Flera ljud spelade Lisa och Judit in, som gräsklippare utanför huset, eller en flöjt som blev fågelkvitter.

Mer om Legostaden

Just nu jobbar Lisa och Judit med boken om Legostaden, en fotobok. Lisa, som är flerspråkig, har släktingar som gärna vill ta del av berättelsen på franska eller tyska.

Titta på Legostaden: Olycksdagen

Lyssna på signaturmelodin på franska

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Åsa Zetterström den 1 november 2019