Limericken – en fräck sorts poesi

Säg ordet poesi och många av oss backar och känner oss obekväma. Säg ordet limerick och stämningen blir en annan. Lite lättsinnig och betydligt mer avspänd.

Omslaget till boken Limerickar ur Svea Hund
Till stor del är det Hans Alfredsons förtjänst. När revyn Svea Hund visades på Göta Lejon 1976 framförde han dagligen en nyskriven limerick. De finns till all lycka bevarade till eftervärlden i Svea Hunds limerickar.

Så känner du igen en limerick

En amerikansk poet ansåg att det finns tre sorters limerickar: "limerickar som kan läsas upp när damer är närvarande; limerickar som kan läsas upp när damer är frånvarande, men präster närvarande – och limerickar."
Vad är då en limerick? En femradig jambisk strof med tre takter i första, andra och femte raden och två takter i den tredje och den fjärde säger versoraklet Alf Henrikson i Verskonstens ABC. Första radens slutord brukar vara ett ortnam, verkligt eller påhittat, ibland ett personnamn, och sista raden innehåller ofta en oväntad poäng som ofta fått en fräck touch.

Rönnog Seaberg från Umeå

Illustration och vers ur A book of nonsens
Män skriver oftare limerickar än kvinnor. Åtminstone om ser till vad som kommer ut i tryck. Ett undantag är Rönnog Seaberg född i Umeå men var under stor del av sitt liv verksam i Atlanta, USA. Hon skrev Etthundra nordsvenska limerickar varav några finns att läsa i tidskriften Provins 1991:4. De övriga finns i ett opublicerat manus på Kungliga biblioteket.

En västerbottnisk lantmätare som fått sin egen vers känns som hämtad ur en av Torgny Lindgrens noveller:

Minns ni lantmätarn i Liden?
Folket gladdes när han gick ur tiden.
Hela hemman försvann
när han mätte och vann,
men hans lik skulle svepas i siden.

Limerickens fader

Illustration av Edward Lear
Edvard Lear brukar kallas limerickens fader. Han började som målare och tecknare men blev mest berömd för sina nonsensverser. De kom till för att roa barn i bekantskapskretsen och kom ut i bokform 1846.

En samling miniberättelser i versform om udda personer som råkar ut för märkliga motgångar. Många gånger grymma och helt bisarra men helt klart med barntycke. Knepiga att översätta men tack vare ett översättarproffs som Britt G. Hallqvist kom tokerierna i svensk tappning hundra år senare med titeln Rim och oförnuft.

Det var en ung dam ifrån Pau
vars dygder och laster var få,
men med klandervärd iver
åt hon paj på oliver,
Det tog livet av damen från Pau
.

Vill man veta mer om Edvard Lear och andra utövare av den lustfyllda versformen finns Bure Holmbäcks Limerickboken, obligatorisk läsning för varje sann limerickvän. Författaren är inte bara en hängiven forskare i ämnet han diktar själv också. Det är en fröjd att ta del av både det ena och det andra;

En gottsugen gubbe i Teg
fick en kola, så vansinnigt seg.
att hans käft
blev fullständigt täfft;
och han teg och han teg och han teg

Text: Hans Millgård, Umeå stadsbibliotek

Läs mer om limerickar

Om limerickar på Wikipedia (länk öppnas i nytt fönster)
Webbsida om Edward Lear (länk öppnas i nytt fönster)
"Limerickar mot FRA" (länk öppnas i nytt fönster)
Testa dig på Svea hunds limerickar (länk till Vetgirig.nu öppnas i nytt fönster) "Limerickar på Facebook" (länk till Facebook öppnas i nytt fönster)

1. All världens limerickar

Publiceringsår: 1952
    Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska

7. Rim utan reson

Undertitel: limerickar och andra småtokiga verser
    Av: Skogman, Thore
    Publiceringsår: 1987

Världens kortaste diktform I

Skrivet av: Hans Millgård

Haikun är en reglerad diktform som tack vare sina få ord och begränsade rader lämnar mycket öppet för tolkning. Kanske beror dess popularitet på just detta.

Världens kortaste diktform II

Skrivet av: Hans Millgård

Dag Hammarskjöld skrev haikudikter. Det har även författarna Tomas Tranströmer och Sonja Åkesson gjort. De 17 stavelserna i en haiku-dikt kan trots sin begränsning rymma stora världar.

Skrivet av: Hans Millgård den 1 december 2011