Lika som kärlek eller Sammanliggningen i Lubboträsk

Denna bok har Anita Salomonsson skrivit utifrån ett riktigt mordfall. Boken handlar om Margareta Johansdotter och hennes liv.

Handlingen utspelar sig i närheten av Burträsk. Det börjar med en rättegång som kommer avgöra Margaretas öde. När hon kom till byn gifte hon sig snart med Nils, en äldre bymedlem, men inte av kärlekens skull utan av tanken att slippa bli piga. Upptäckten av att Nils och Margareta inte kan få barn tär på äktenskapet. Så träffar Margareta en annan man, en hon får ett barn med.

En miljö att känna igen sig i

För den som är intresserade av en historisk roman är denna bok ett gott tips. Den beskriver en tid helt olik den vi känner idag. Jag fastnade för berättelsen om Margareta Johansdotter som var en annorlunda kvinna från 1800-talets början. Anita Salomonsson har gjort en bra skildring av den tidens liv.

Jag gillar miljön hon beskriver runt berättelsen och att innehållet baseras på ett verkligt fall gör den intressant. För den har vuxit upp i området kan du känna igen vissa namn på platser. Vissa delar är mycket metaforiska men detta tyckte jag var kul. Från början till slut, i sin helhet, erbjuder boken en trevlig läsning.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Francisco Hansson den 12 oktober 2012