Lex bok

Allt är jobbigt, tycker Lex. Skolan, studenten, hemma - allt. Värst är mammas nya kille som vill använda Lex för att komma ur sin skrivkramp. Men han är inte den enda som har planer.

Av: Kadefors, Sara
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2013
Låna

Lex har det tufft. Det är sista terminen i gymnasiet och studenten med allt vad det innebär. Studenmössor, betyg, baler och inte minst Mirandas coola blogg. Lex är inte med. Hon hänger hellre med kompisen Jonatan, ser dystopisk film, spelar TV-spel och röker, röker, röker.

Jobbigt liv

Hemma har morsan en ny man, den patetiske och rätt misslyckade ungdomsboksförfattaren Bruno. De träffades på en zumba-kurs. Lex får rysningar. Hennes pappa åker in och ut på kåken. Ständigt nya planer, nya löften, som inte håller. Lex är lojal, så himla lojal mot honom.

Det är just Bruno som får Lex liv att gå lite överstyr. Han vill bli kompis, vill veta hur Lex har det, vill få nytt författarstoff. Hon fattar och berättar, men har en plan, en ondskefull plan. Lex kryddar kraftigt sin egen sorgliga historia och Bruno lyser upp. Får inspiration, bokuppslag, gör inget annat än skriver.

Ny identitet

Lex njuter av sin lilla fälla och startar i hemlighet en blogg under pseudonymen Maya. Bloggen heter "Själens sår". Lex berättar för pappa som blir exalterad. Berättar för Jonatan som hjälper henne med layout och bilder. Bloggen är ursnygg.

Jonatan fotograferar Lex utklädd till oigenkännlighet som Maya, med vitblond peruk, sotsvart smink och blodröda läppar. Hur cool som helst. "Själens sår" får snabbt många följare. Hon får kommentarer, blir stil-ikon. Alla pratar om Maya, Miranda allra mest.

Lex når dit hon vill men för Bruno blir det katastrof. Vågar Lex se hela sanningen? Vad hon har ställt till med får en dominoeffekt som hon inte kunnat ana följderna av.

Stark bladvändare om att växa

Lex bok är en bladvändare om härlig men farlig hämnd. En utvecklingshistoria och en stark berättelse om relationer, om att våga vara annorlunda men inte dissa det vanliga. Det handlar om föräldrar, vänner, kärlek och skola. Om det vanliga livet som kan vara så himla svårt, i skarven mellan ungdomstid och vuxenvärld.

Sara Kadefors har skrivit flera barn- och ungdomsböcker och 2001 fick hon Augustpriset för Sandor slash Ida, som senare också filmades. Hon skriver fantastiska ungdomsböcker, hoppas att hon fortsätter med det.

 

Läs början av Lex bok på smakprov.se (länken öppnas i ett nytt fönster)

Förlagets trailer för Lex bok:

 

Två eller tre saker jag glömde berätta för dig

Av: Oates, Joyce Carol Tipsat av: Annika Edlund

Merissa skadar sig själv, coola Tink vill inte leva, Nadia lider av sitt dåliga självförtroende. Det här är en bok som kryper under huden på läsaren, otäck men gripande.