Leviathan wakes

Första delen i serien The Expanse är en oerhört spännande och fantasieggande framtidsvision. Ett politiskt drama och nagelbitande spänning i rymden.

200 år framåt i tiden, människan har befolkat rymden och dess planeter. En politisk dragkamp mellan planeternas regeringar bildar fond för berättelsen som börjar på isbrytarrymdskeppet The Canterbury.

En farlig hemlighet

Rymdskeppet, vars uppgift är att bryta isblock från asteroider för att utvinna vatten, stöter på ett övergivet skepp i den ödsligaste delen av vårt solsystem. Andre styrman Holden samlar ett team för att undersöka det övergivna skeppet som visar sig bära på en väldigt farlig hemlighet som kan äventyra hela mänskligheten.

Samtidigt på rymdstationen Ceres får den avdankade polisen Miller i uppgift att i lönndom söka reda på en rikemansdotter som spårlöst försvunnit. På något sätt hänger det övergivna skeppet och den försvunna dottern ihop och sakta börjar fler pusselbitar falla på plats medan spänningen ökar.

Första boken av fem

Leviathan Wakes är första delen i serien The Expanse och finns även som tv-serie på kanalen SyFy. Jag hörde först talas om tv-serien och blev så imponerad att jag var tvungen att kasta mig över boken. Både bok och tv-serie lägger stor vikt vid att skildra en (med sci-fi-mått mätt) trovärdig framtidsvision på de politiska, teknologiska och kulturella planen. Världen skildras, tacksamt nog, varken som dystopi eller utopi utan som ett fullt möjligt scenario vart vi som civilisation är på väg.

Något som också tas upp är de intressanta, nya formerna av rasism som uppstått mellan de som vuxit upp på jorden och de som vuxit upp på rymdstationer i minimal gravitation.

Konstant högt tempo

Det finns än så länge ytterligare fem böcker i serien, jag har hittills läst tre och berättelsen blir bara bättre och bättre. Trots att varje bok är på cirka 500 sidor tappar historien inte tempo och varje bok lämnar dig med en rejäl cliffhanger i slutet.

Författaren är en pseudonym för Daniel Abraham och Ty Franck som också har skrivit flera noveller som utspelar sig i samma universum. Leviathan Wakes följs av Caliban's war, Abaddon's gate, Cibola burn, Nemesis games och Babylon's ashes.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Tobias Johansson den 28 oktober 2016