Legend

Day och June är varandras motsatser. Den ena jagad som landets farligaste brottsling och den andra med framtiden utstakad som en av landets toppsoldater. När de möts förändras allt.

Av: Lu, Marie
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2013
Låna

Day är efterlyst och jagad av myndigheterna, anklagad för grova brott. Men de vet inte vem han är, eller hur han ser ut. Än så länge lyckas han hålla sig undan.

Pesten härjar

Egentligen borde han lämna huvudstaden. Han riskerar att smittas av pesten som härjar i stadens fattiga delar. Men Day måste stanna, i smyg vakar han över sin familj.

Soldater går från hus till hus i de smittade kvarteren. De tränger sig in och tar blodprov på människorna och sprejar kryss på ytterdörrarna där folk är sjuka. En kväll ser Day hur de målar ett kryss på dörren till hans familjs hem. Vem är smittad? Kall av oro och beslutsamhet ger han sig iväg för att stjäla medicin.

En av de utvalda

I en annan del av staden är June tillfälligt hemskickad från landets toppuniversitet. Där går bara ungdomar med de bästa generna, för att utbildas till soldater. June är smart, hon är den enda som har fått maxpoäng på Prövningen. Prövningen där alla barn testas för att se vad landet kan använda dem till.

Day och June bor i Republiken. Ett land som styrs med järnhård hand av en diktator och regeringens soldater. Ett land i konstant krig med grannlandet. Ett land med enorma klasskillnader där några få har makt och pengar medan andra knappt har någonting alls.

Slumpen gör att Day och June möts och deras liv blir för alltid förändrade.

Skrämmande och spännande

Legend är första delen i en trilogi av den unga författaren Marie Lu. Boken är en riktig bladvändare, superspännande och rätt skrämmande. Något för dig som läst och gillat Hungerspelen.

Del två i serien heter Prodigy och hösten 2014 kommer den tredje boken, Champion.

Divergent

Av: Roth, Veronica Tipsat av: Annika Edlund

Beatrice är 16 år och vet att hon snart tvingas välja en falang för resten av sitt liv. I flera veckor har hon oroat sig för vad lämplighetstestet ska rekommendera. Blir det De osjälviska, De ärliga, De lärda, De fridfulla eller De tappra.

Ful

Av: Westerfeld, Scott Tipsat av: Sara Johansson

Hur skulle världen se ut om det inte fanns några alldagliga eller fula människor? Om alla helt enkelt var snygga.