Last night at the Telegraph Club

Fängslande queer historieskildring som ger en inblick i hur det var att växa upp som amerikan med kinesiskt ursprung i kommunistskräckens USA.

Lily Hu är 17 år och bor med sin familj i Chinatown i San Francisco på 1950-talet. Idealet för flickor i Chinatown är att de ska vara blygsamma, lydiga och drömma om att gifta sig med en man. Lily har helt andra drömmar. Hon är intresserad av naturvetenskap och vill jobba med rymdforskning. Hon smygläser tummade pocketböcker om kvinnor som älskar andra kvinnor.

När hon får syn på en annons om en dragshow på Telegraph Club väcker det också hennes intresse. Besöket på klubben öppnar dörren till en annan värld. Det får Lily att förstå det finns andra som hon och att livet har mer att erbjuda än vad hon har föreställt sig.

Ett stycke modern historia

Last night at the Telegraph Club är en bok med många dimensioner. Det är både en queer uppväxtskildring och ett bidrag till den queera historieskrivningen i stort. Huvudpersonen Lily bryter mot normer både när det gäller sexualitet och hudfärg.

Lily och hennes familj lever också i en värld där amerikaner med kinesiskt ursprung ständigt måste bevisa sin lojalitet med sitt nya hemland. Det gör Lilys komma ut-process ännu mer komplicerad. 

Omfattande research

Själva miljön spelar en stor roll i boken. Alla gator och områden beskrivs detaljerat och jag får en känsla av att befinna sig på plats tillsammans med huvudpersonerna. Det är inte så underligt då författaren Malinda Lo har gjort ett omfattande researcharbete inför den här boken. En del av detta bakgrundsmaterial finns med i slutet av boken. Ännu mer finns att läsa på Malinda Los blogg där hon sammanställt sin research till en hel artikelserie.

Trovärdig berättelse

Sammanfattningsvis är Last night at the Telegraph Club en skickligt berättad queer coming of age-berättelse som lyckas få ihop många olika perspektiv på samma gång på ett trovärdigt sätt. Det är en engagerande bok med en huvudperson som man får sympati för.

Fler lästips

  1. Jag ger dig solen

    Tips Av: Nelson, Jandy Tipsat av: Emma Sigvardsson

    Tvillingarna Noah och Jude är bästa vänner trots sina olikheter, men så inträffar en katastrof och allt förändras.

  2. För unga

    Innehåll

    Biblioteken har böcker, ljudböcker, filmer och spel för dig som är tonåring. I olika format och på många språk. Arrangemang och utställningar hittar du också här.