Läsa på olika sätt

Biblioteken erbjuder böcker i flera olika former så att alla ska kunna läsa.

Talböcker

Originalbilder från Bigstock
Talböcker, eller Daisy-böcker, är inläsningar för dig som har svårt att läsa vanliga tryckta böcker. Talböcker finns att låna på biblioteken eller i digitalt format från webbplatsen Legimus.se.

Legimus.se är ett digitalt bibliotek med mer än 90 000 titlar. Du som har rätt att låna talböcker kan själv ladda ner litteratur därifrån och läsa på olika plattformar.

Biblioteken hjälper dig som behöver talböcker att skaffa en användare på Legimus. Boka tid via formuläret här bredvid.

Talböcker är annorlunda än ljudböcker och kan läsas in och produceras utan upphovsrättshavarens tillstånd. Lagen om upphovsrätt gör det möjligt, för att alla ska kunna få låna och läsa böcker.

Ljudböcker

Biblioteken erbjuder också ljudböcker. De har ofta lästs in av skådespelare eller författarna själva. Ljudböckerna finns som cd-skivor och mp3-skivor att låna hem. Det finns också e-ljudböcker som du lånar här på Minabibliotek och lyssnar på strömmande.

Storstilsböcker

Böcker med text i storstil i en bokhylla. Foto: Anna Östman
Böcker med text i storstil.
Har du en synnedsättning men ändå gärna vill läsa böckerna i textform finns böcker med storstil.

Lättlästa böcker

Det finns titlar som bearbetats för att vara lätta att läsa. De kan till exempel passa dig som är läsovan eller dig som håller på att lära dig svenska.

Mer information

Läs mer om talböcker på Legimus webbplats

Läs om talböcker i § 17 i lagen om upphovsrätt

Boka tid

 1. Boka tid för Legimus

  Du som har svårt att läsa tryckt text, har rätt att använda Legimus för att läsa och lyssna på talböcker. På biblioteken får du hjälp att komma igång.

Låna e-ljudböcker

 1. E-ljudböcker

  Leta efter e-ljudböcker och få tips, se topplistor och listor på nya e-ljudböcker. Söker du en speciell titel eller författare, använd sökfältet.

Söka ljudböcker

 1. Ljudböcker

  Ljudböcker finns att låna både på cd och mp3-skiva. Här hittar du våra senast inköpa ljudböcker och kan läsa vad vi har skrivit om ljudböcker.

E-böcker på lätt svenska

 1. Lättlästa e-böcker och e-ljudböcker

  Här är några tips på böcker på lätt svenska som du kan låna direkt från Minabibliotek. Det finns både böcker som du kan läsa på skärmen (e-böcker) och sådana som du kan lyssna på (e-ljudböcker).

Visuellt språk

 1. Teckenspråk och tecken som stöd

  Skrivet av: Åsa Zetterström

  På biblioteken finns det böcker och andra medier på många olika språk. Böcker på teckenspråk är filmer på dvd. Det finns också böcker på svenska med tecken som stöd.