Larmrapporten

Emma Frans har skrivit en bra vägledning för alla som vill förbättra sitt kritiska tänkande och undvika att bli förda bakom ljuset.

Emma Frans är forskare inom medicin och vetenskapsskribent. I Larmrapporten förklarar hon på ett enkelt sätt varför vi ibland har svårt att ta till oss fakta - för att vi är känslomänniskor, för att vi söker irrationella förklaringar till sådant vi inte kan förstå, för att vi vill få vår världsbild bekräftad. Till exempel. 

Vetenskap eller trams?

Hon förklarar vad vetenskap är, varför den är att lita på men samtidigt också vad vi bör vara uppmärksamma på innan vi drar för stora slutsatser utifrån rubriker och larmrapporter. Även inom vetenskapen finns det anledning att vara källkritisk. Det finns flera faktorer som kan påverka en studies trovärdighet: hur den genomförs, vilka som deltar i den, vem som betalar den, varför den publiceras eller inte.

På ett enkelt och metodisk sätt går Emma Frans igenom dessa faktorer, förklarar dem och hur de bör tolkas. Hon skriver om politiska agendor, ovetenskapliga källor och hur statistik kan används för att  förvränga sanningen. Hon ger också tips på hur du kan gå till väga för att få någon att ändra uppfattning, till förmån för kunskap och vetenskapliga rön.

Larmrapporten reder ut begreppen i ett angeläget ämne och jag kan inte tycka annat än att alla borde läsa den. 

  1. Att skilja fakta från myt

    Artikel Skrivet av: Anna Östman

    För att underlätta för dig när du ska välja litteratur inom olika ämnen har vi gjort några listor som visar vilka böcker som bygger på vetenskap och vilka som inte gör det.

  2. Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå

    Tips Av: Werner, Jack Tipsat av: Olle Öhman

    Vi lever i den digitaliserade eran, där internet påverkar vår vardag på ett sätt som bara för något år sedan tycktes helt osannolik. Jack Werner ger oss en hjälpande hand hur vi ska förhålla oss till denna förhållandevis nya arena.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 22 juni 2018