Lady Mechanika

En sympatisk privatdeckare tar sig an fall som polisen inte kan eller vill lösa i angenäm steampunkserie.

Äventyraren och privatdeckaren Lady Mechanika tar sig an allt från vendettor mot onda företagsledare till en världsomspännande jakt på uråldriga myter som kan rädda eller förgöra mänskligheten.

Överlevde en galen vetenskapsman

Steampunk, på svenska ångpunk, är en retrofuturistisk stil, det vill säga en estetik baserad på tidigare generationers uppfattningar om framtiden, framförallt när det gäller estetik och teknik. Resultatet är en blandning mellan fantastik och nostalgi över svunna tider. Steampunk lånar vanligtvis sin estetik från den brittiska viktorianska eran, en alternativ dåtid där teknologi ofta framstår som modern men baseras på kugghjul, mässing och ånga, exempelvis robotar, mekaniska armar, ånglok och flygande farkoster. Klädstilen är ofta distinkt med höga hattar för män, korsetter för kvinnor och skyddsglasögon i mässing eller koppar.

Lady Mechanika är en steampunk-serie på engelska som utspelas i ett alternativt fiktivt Storbritannien under den viktorianska eran. Huvudpersonen är “Lady Mechanika”, ett namn hon fått av de brittiska skvallertidningarna som den enda överlevande efter en galen vetenskapsmans experiment. Det gav henne mekaniska armar.

Vetenskap och övernaturliga element

Hon har inget minne av sitt förflutna eller sitt riktiga namn och spenderar sin tid som äventyrare och privatdeckare. Hon löser de fall som polisen inte kan eller vill lösa, de som involverar vetenskap och övernaturliga inslag. Hon är en blandning mellan Sherlock Holmes och Lara Croft och samtidigt en förkämpe för de fattiga och förtryckta i Londons slum.

Serien kommer kanske inte med några nya, spännande, eller innovativa idéer till steampunk-genren, men det är angenäm läsning och huvudpersonen är lätt att tycka om. Jag gillar den här serien därför att den har ett intressant världsbygge med nygammal estetik och bygger upp ett intressant mysterium kring Lady Mechanikas förflutna. Ja, är du dessutom ett stort fan av estetiken och kläderna inom steampunk så kan jag varmt rekommendera hela serien då framförallt huvudpersonen har en stilfull klädsmak, snygg men alltid funktionell.

  1. Fridas fantastik-favoriter

    Artikel Skrivet av: Frida Rönnbäck

    Just nu är vi nog många som vill drömma oss bort till andra världar för en stund. Bibliotekarien Frida Rönnbäck tipsar om bra fantastika-böcker för ungdomar och vuxna.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Joakim Mäki den 30 juni 2020