Låna en bok på tågstationen

På en bokstation kan du helt enkelt bara ta en bok och läsa, utan att registrera lånet någonstans.

En person står och tittar på Bokstationen i Nordmaling
På stationerna i Örnsköldsvik, Husum, Nordmaling, Hörnefors, på Umeå Östra och i Vindeln finns alltså bokhyllor där du kan låna vilken bok du vill och sedan lämna den på den station som passar dig bäst. Bokmärken finns också, för den som behöver.

Låna utan kort

Minabibliotek frågade Annika Eriksson, bibliotekschef i Nordmalings kommun, hur den som vill läsa en Bokstation-bok ska bära sig åt.

– Man lånar böcker, men man behöver inte registrera sig som låntagare eller registrera lånet. Man väljer bara ut en bok, läser den och ställer sedan tillbaka den, antingen på bokstationen där man lånade den, eller på någon av de andra bokstationerna längs vägen.

Vem väljer ut böckerna?
– Ett bibliotek ansvarar för varje station. Vi har börjat med att ställa dit 100 böcker i varje hylla, 30 barnböcker och 70 för vuxna, säger Annika Eriksson.

Under invigningsdagen kommer bibliotekens personal att finnas på plats vid bokstationerna för att svara på frågor om projektet och ge lästips. I Örnsköldsvik, Nordmaling, Hörnefors och Umeå Östra klockan 14-17 och i Vindeln klockan 11-13.

Umeåregionen knyts ihop

Bokstation logotyp
Idén föddes i samband med att Örnsköldsvik blev en del av Umeåregionen. Många pendlare färdas dagligen längs sträckan mellan Örnsköldsvik och Vindeln.

– Eftersom järnvägen är en länk mellan Ö-vik och Umeåregionen tänkte vi att järnvägsstationerna skulle få en roll i samarbetsprojektet och idén föddes om att ställa ut bokhyllor på stationerna där resenärer kan låna och lämna böcker, säger Annika Eriksson.

Hur går urvalet till?
– Exakt vilka böcker är det biblioteket själva som bestämmer. I Nordmaling har jag till exempel ställt dit Sune Jonssons Brobyggarna, eftersom den handlar om järnvägen och har en lokal anknytning, berättar hon.

Projektet har också en Facebook-sida där du som har lånat och läst kan skriva vad du tycker om boken och dela din läsupplevelse. Du kan läsa mer om projektet och stationerna här till höger.

Text: Anna Östman, Minabibliotek.se
Foto: Annika Eriksson