Lättläst för vuxna

Det finns flera olika nivåer för lättlästa böcker. Bibliotekarien Hedvig Morin förklarar hur det fungerar.

Utbudet av lättlästa böcker för vuxna växer hela tiden. Det finns flera olika lättlästanivåer beroende på var du befinner sig i din läsutveckling.

Lättlästnivå 1

Lättlästnivå 1 brukar kallas för "Lättast" eller "X-small". Den här nivån har böcker med väldigt lite text och enkla meningar. I böckerna finns bilder eller fotografier som stödjer berättelsen och hjälper läsaren att komma vidare i boken.

Texterna handlar ofta om vardagssituationer, som alla ska kunna känna igen sig i, oavsett bakgrund eller läsförmåga.

Böckerna passar för analfabeter och elever till Studieväg 1: kurserna A och B på SFI.

Lättlästnivå 2

Lättlästnivå 2 brukar kallas för "Näst lättast" eller "Small". I böckerna på den här nivån finns enkla och vanliga meningar. Texten är indelad i korta stycken med korta rader. Vissa böcker i den här nivån innehåller också bilder som stödjer handlingen.

Berättelserna handlar om situationer som är lätta att känna igen sig i och fokuserar på händelseförloppet.

Böckerna passar för den som behöver stärka sin läsförmåga och elever till Studieväg 1 och 2: B-kurs på SFI.

Lättlästnivå 3

Lättlästnivå 3 brukar kallas "Lätt" eller "Medium". På den här nivån har böckerna ett vardagsnära språk med välkända ord och uttryck. Texten är kronologisk med en stark koppling mellan orsak och verkan.

Handlingen är vardagslivet, arbetslivet och samhället. Det finns också personbeskrivningar och miljöbeskrivningar.

Böckerna passar för den som kan läsa, men kanske inte läser så gärna och inte så mycket och elever till Studieväg 2: slutet på B-kurs och C-kurs på SFI.

Lättlästnivå 4

Lättlästnivån 4 brukar kallas "Ganska lätt" eller "Large". Den här nivån kännetecknas av att språket fortfarande består av välkända ord och uttryck, men med fler nya ord och talesätt. Meningarna är längre och svårare än på lättlästnivå 3.

Handlingen är kronologisk och väl strukturerad med miljö- och personbeskrivningar men med ett begränsat antal personer. Innehållet handlar om vardagslivet, men inte alltid läsarens vardag.

Böckerna passar för Studieväg 2: C-kurs på SFI och Studieväg 3 C-kurs och början av D-kurs på SFI.

Lättlästnivå 5

Lättlästnivån 5 brukar kallas för "Nu flyter språket" eller "X-Large". På den här nivån är det ett språk med större variation i berättelserna än på nivåerna innan. Meningarna är längre, orden är svårare och det förekommer fler svåra uttryck. Böckerna har också fler karaktärer än på de tidigare nivåerna.

Handlingen berör samhälle, kultur och livet, men handlingen är fortfarande nära läsarens vardag.

Böckerna passar den som har kommit igång med sin läsning men behöver lättlästa böcker. Studieväg 3: C-kurs och D-kurs på SFI eller Sva på grundläggande nivå.

Mer om lättläst

  1. Lättlästa böcker som är roliga och mysiga

    Skrivet av: Hedvig Morin

    Vill du läsa en rolig och mysig bok som också är lättläst? Här har Hedvig Morin på Umeå stadsbibliotek valt ut några av sina feelgood-favoriter.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Hedvig Morin den 18 maj 2021