Kort och bra

Tunna, lättlästa böcker om sport, skola, kärlek eller vampyrer. Det och mycket mer hittar du här. Böcker för dig som är 9-13 år. Ungefär.

Det finns olika orsaker att välja korta, lättlästa böcker. Du kanske inte har hittat läsflytet ännu. Du kanske har läs- och skrivsvårigheter. Du kanske håller på att lära dig svenska. Eller för att det helt enkelt ibland är kul att läsa många korta, tunna böcker istället för en tjock bok.

Kompisar, skola och kärlek

Att hänga med kompisar, bli kär, ta skolfoto, ha idrottsdag eller vikarie. Vardagliga grejer. I böckerna om Kalle och Ellen, Lo, Emil, Dewa, Ahmed och deras kompis kan du läsa om sådant. Testa till exempel Köra tevespel, Åka fast eller Ihop.

Vill du läsa om kärlek och sex ska du pröva böckerna om Måns och Emma. I till exempel Så sjukt kär, Läskigt nära och Kyssas typ är det Måns som berättar historien. I boken Emma och Måns är det istället Emma som berättar, samma historia.

Två riktigt bra lättlästa böcker handlar om Erik. I Mer än bara fotboll är Erik avundsjuk på bästisen Love. Han vågar prata med tjejer och är bra på fotboll. Själv tycker Erik inte att han är bra på någonting. I Taggad på Insta är Erik kär i Tara. Hon är i knipa, någon har startat ett hatkonto mot henne på Instagram. Erik vill hjälpa henne men vet inte riktigt hur.

Djur

Agility-serien är tre lättlästa böcker med hundar i huvudrollen. Här får vi träffa Meja som drömmer att få en egen hund.

Fantasy, rysare och spöken

Vill du ha riktigt läskiga böcker? Läs bokserien Zombie city. Om Krille som kämpar för att överleva i en hotfull värld där de döda lurar överallt. Läsning för dig som vågar.

En alien kraschlandar på åkern utanför Max hus. Han får bo i Max rum och familjen kallar honom Allan Zongo. Det visar sig att han kan förvandla sig till vem han vill. Läs själv i Allan Zongo - killen från rymden.

Böckerna om Fröken Spöke (Sparre) är oerhört populära. Läs om en väldigt annorlunda vikarie och hennes elever i till exempel Fröken Spöke fixar loppis och Fröken Spöke och den svarta katten.

Vampyrjakt! är första boken om bästisarna Vanja och Livia. De har flera klubbar tillsammans där de jagar allt från spöken och vampyrer till mystiska växter. Läs mer i bland annat Spökbegravning! och Demonpassning!

Deckare

Mynta är en kaxig och modig ung dam som nosar rätt på det ena mysteriet efter det andra. Läs om henne och kompisen Frida i bokserien Mynta-deckarna.

Superhjältar

Till sist får vi inte glömma superhjältarna. Det finns en hel del lättlästa böcker om klassiska superhjältar. Eller vad sägs om Superman, Wonder woman och Batman?

Tips till lärare

Många av de här böckerna passar också jättebra att läsa i grupp och diskutera tillsammans. Ha alltid ett lager snabblästa böcker i klassrummet för elever som är färdiga med sina uppgifter och får tid över.

Bilden visar sex lättlästa böcker.

Låna på bibblan

  1. Ihop

    Av: Halling, Thomas
  2. Disco

    Av: Halling, Thomas

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Malin Granberg den 1 december 2017