Låna hem en läsplatta

Många läser e-böcker på sin telefon eller surfplatta, men det går också att använda en läsplatta. Vi har några olika läsplattor på biblioteken, som du kan låna hem och testa.

Foto: Anna Östman, Minabibliotek.se
Med ditt bibliotekskort kan du låna e-böcker. Dem kan du läsa på en surfplatta eller i en smart mobiltelefon, med appen Biblio. Eller så läser du dem på en dator.

Det finns även speciella läsplattor för e-böcker. Idag är utbudet ganska stort, och många är kopplade till ett visst abonnemang. På en del läsplattor kan du läsa bibliotekens e-böcker. Vill du pröva kan du låna läsplattor på biblioteken.

Anpassad skärm för läsning

På Umeå stadsbibliotek jobbar IT-pedagogen Jon Fällström. Vi bad honom berätta lite om läsplattor.

– En läsplatta är speciellt anpassad just för läsning, inget annat. Vanligast är att den har en svart-vit skärm, men det finns modeller med färgskärm.

Vad är skillnaden mellan en läsplatta och en surfplatta?

Foto: Anna Östman, Minabibliotek.se
– Den största skillnaden är skärmen. På en läsplatta används e-bläck för att visa text och bild. Det gör en e-bok mer lik en pappersbok och det tycker många läsare är behagligt. Dessutom är läsplattor ofta lätta.

– En läsplatta har ofta längre batteritid än en surfplatta. Den kan fungera i flera veckor utan att behöva laddas, och samtidigt ha plats för flera tusen böcker.

Läsplattor att låna från alla bibliotek

Jon Fällström berättar att det finns ett tiotal läsplattor runt om på biblioteken i Umeåregionen. Läsplattor som du kan reservera och låna från alla våra bibliotek.

– Umeå stadsbibliotek har till exempel tre läsplattor som vi gärna lånar ut. Du kan reservera dem på samma sätt som böcker, via ditt konto på Minabibliotek.se. Fråga gärna oss i personalen om du är nyfiken på läsplattorna.

Boka en bibliotekarie

Vill du ha hjälp att komma igång att läsa e-böcker, eller att testa en läsplatta? Skicka in en fråga via formuläret så kontaktar bibliotekspersonalen dig och bestämmer en tid.

Låna en läsplatta

Läs mer

  1. Kom igång med e-böcker

    Boka gärna en tid så visar vi hur du gör för att läsa e-böcker eller e-ljudböcker på din dator, läsplatta eller mobil.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Minabiblioteks redaktion den 2 februari 2022