Jobbar för läsning på allas villkor

Ingrid Rönnkvist står med ena foten i biblioteksvärlden och den andra i äldreomsorgen. Hon har arbetat med att öka tillgängligheten till litteratur för människor med hemtjänst och på boenden i Vindeln.

Ingrid Rönnkvist vis sidan av storstilshyllan på Vindelns bibliotek Foto: Hanna Hörnberg
I mötet med både brukare och personal i äldreomsorgen har det varit tydligt att många inte vet om allt det som finns att tillgå via biblioteket.

– Jag har till en början informerat hyresgäster på trygghetsboenden om vilka tjänster som biblioteket erbjuder, och även informerat personalen på hemtjänsten om hur brukare kan komma i kontakt med biblioteket, säger Ingrid Rönnkvist.

Få vet vad biblioteken erbjuder

Det är få som vet att det finns böcker med storstil, att det går att få lyssna på talböcker, att få böcker hemlevererade, låna hem veckotidningar, låna e-böcker och e-ljudböcker, eller läsa dagstidningar digitalt.

Ingrid Rönnkvist hoppas att det också kan skapas ett mervärde hos personalen, i deras profession såväl som privat. Hon har under 2023 arbetat med att öka utbudet och tillgängligheten till litteratur för äldre och vuxna med olika funktionsvariationer i Vindelns kommun.

Det har handlat om funktionshinder som gör det svårt att ta sig till biblioteket, eller svårt att fysiskt hålla i en bok. I första hand har Ingrid Rönnkvist kartlagt hur biblioteket kan samarbeta med trygghetsboende, hemtjänst och särskilda boenden i Vindelns kommun. 

Ett bekant ansikte

Foto: Hanna Hörnberg
Ingrid Rönnkvist är utbildad bibliotekarie men arbetar sedan många år tillbaka inom hemtjänsten. Det har varit en fördel i arbetet med projektet, att ha en fot i vardera verksamhet.

 Det finns flera fördelar. De flesta vet vem jag är, och jag vet hur arbetet ser ut inom äldreomsorgen. Jag kan se behoven och jag tror att det gör det lättare att hitta passande material. Fördelen med att också vara bibliotekarie är att jag vet hur jag letar fram det där materialet. Jag vet också att det som inte finns hemma på biblioteket i Vindeln går att beställa, inom bibliotekssamarbetet i Umeåregionen eller som fjärrlån. 

Berättelsen som verktyg

Ingrid Rönnkvist hoppas att personal inom omsorgen även kan använda berättelser som arbetsverktyg. Den kan fungera på olika sätt i mötet med brukare. Berättelser kan väcka minnen, skapa samtalsämnen och glädje. Många trygghetsboenden och särskilda boenden har redan bokhyllor med skönlitteratur i sina verksamheter. Det Ingrid Rönnkvist kan göra är att ta vid i det arbete som redan finns, komplettera med böcker från biblioteket och visa upp böckerna tydligare.

– Jag vill fronta böckerna på ett bättre sätt, så att det inte bara blir en rad av ryggar, utan en inbjudande framsida som kan locka till sig fler läsare. 

Att möta vana och ovana läsare

Många har kommit med spännande önskemål under hennes arbete. Ingrid Rönnkvist har bland annat fått söka rätt på Rafael Sabatinis roman Kapten Blod, och fördjupat sig i Sigge Starks författarskap. Att höra om vad de äldre brukar läsa och vad de har för favoriter gör det lättare att skapa en uppfattning om vilka böcker som skulle passa i en vidare läsning. Ingrid Rönnkvist försöker introducera ny litteratur till brukarna, varvat med gamla favoriter.

Men trots att hon har mött många vana och intresserade läsare, så finns det ett motstånd hos vissa. 

– Man anar att det har varit jobbigt i skolan. Det finns en prestation kopplad till läsning, och en föreställning om att det skulle betyda att man är dum för att man tycker det är jobbigt eller knepigt att läsa.

Lättläst är en gåva

läIngrid Rönnkvist menar att det handlar om att hitta rätt form för sin läsning och rätt bok att introducera läsningen med. Hon vill därför slå ett slag för lättläst litteratur. Det är en bra väg in i läsningen för den som inte har läst förut, eller den som har kommit bort från läsningen och vill hitta tillbaka.

– Jag skulle verkligen vilja uppmuntra alla tveksamma läsare att ta sig en titt på lättlästa hyllan. Lättlästa böcker för vuxna är inte barnböcker. Det finns ett djup. 

Lättlästa böcker kan antingen vara omarbetad litteratur eller böcker som från början är skrivna på ett lättillgängligt sätt. Bland annat är det färre karaktärer, kortare stycken och kortare kapitel. 

– Jag har haft perioder när livet tagit så mycket plats att hjärnan inte haft orken att läsa. Att då försöka koncentrera sig på en tjock roman, det går inte. Och det blir så tråkigt, att inte kunna läsa alls. Men då upptäckte jag de lättlästa böckerna.

Projektet har slagit rot

När projektet nu avslutats har samarbetet mellan bibliotek och äldreomsorg börjat slå rot. I Åmsele kommer filialföreståndaren till det särskilda boendet på orten en gång i månaden och byter ut böcker som finns på plats. På den dagliga verksamheten Bäckstugan finns också böcker och filmer att låna i lokalen, och i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan efterfrågas personer för högläsning inom äldreomsorgen. 

Tanken med projektet har varit att skapa förutsättningar och lägga grunden för ett fortsatt samarbete, som bär även när projektet tar slut. Det ska inte skapa en belastning på personalen i äldreomsorgen, utan vara en tillgång i deras arbete, och något som skapar trivsel och en mer meningsfull tillvaro för brukarna. 

 

Ingrid Rönnkvist tipsar

  1. Det får duga med en katt

    Av: Werkmäster, Johan
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2021
    Klassifikation: Svensk skönlitteratur
    Finns som: Lättläst
  2. Byn som vägrade dö

    Av: Wallqvister, Camilla
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2020
    Klassifikation: Svensk skönlitteratur
    Finns som: Lättläst
  3. Sköna Maj

    Av: Åhman Owetz, Eli
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2020
    Klassifikation: Svensk skönlitteratur
    Finns som: Lättläst
  4. Byvägen

    Av: Berg, Bengt
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 1987
    Klassifikation: Lyrik med svenska som originalspråk
    Finns som: Lättläst

Våra texter

  1. "Talboksavdelningen, Johnny"

    Skrivet av: Sofia Flank

    Han introducerades till inspelade böcker tidigt i livet. Efter 46 år som talboksansvarig på stadsbiblioteket är Johnny Magnusson nybliven pensionär.

  2. NPF och bibliotek

    Skrivet av: Ida Boija, Hanna Frizén Nordström

    På biblioteken finns resurser och litteratur som kan vara till hjälp för dig som har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, men också för dig som vill veta mer om NPF.

  3. Bra lättläst serie

    Skrivet av: Hedvig Morin

    "Klassen" heter en ny serie lättlästa böcker. De handlar om elever i en i SFI-klass.

  4. Lyssning plus läsning är bäst

    Skrivet av: Hedvig Morin

    Övar du på svenska? Du kan lyssna på en bok samtidigt som du läser den. Lyssna på böcker i appen Biblio. Där går det till exempel att sänka uppläsningsfarten.

  5. ”Det är svårt att slita sig”

    Skrivet av: Jenny Eklund

    Det har hänt att de jobbat extra, bara för att höra klart ett kapitel. Yrkeschaufförerna och kompisarna Stefan Sjögren och Mikael Sundling från Tvärålund är överens om att en spännande historia i cd-spelaren gör arbetet betydligt roligare.

Mer information

  1. Många sätt att läsa

    Biblioteken har böcker i olika format att läsa eller lyssna på. Det finns talböcker att lyssna på, och vanliga ljudböcker. Böcker med extra stor text och lättlästa böcker har vi också.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Hanna Hörnberg den 17 oktober 2023