Läsfavoriter från 2021

Vill du ha lästips till sommaren? Helen Forsberg på Robertsfors bibliotek lyfter några läsfavoriter från 2021.

27 böcker utgivna 2021 har jag hunnit med. Det är ju bara en bråkdel av allt som faktiskt kom ut men jag har ändå fått några favoriter som jag gillar särskilt mycket och fortfarande kan komma på mig själv att tänka på och även bli sugen på att läsa igen.

Anna-Karin Palm: Jag skriver över ditt ansikte

En väldigt fin och tänkvärd berättelse om när författarinnans mamma får diagnosen Alzheimers sjukdom och tiden fram till hennes död. I korta avsnitt avhandlas uppväxtens relation till modern parallellt med sjukdomens fortskridande. Gripande och fin.

Lia Louis: Kära Emmie Blue

En underbar romantisk feelgood när de är som bäst. Det är rörande, fint och oförutsägbart. De vanligaste klichéerna och feelgood-fällorna lyser med sin frånvaro och jag tycker om att vara med Emmie Blue och vill helst inte att boken någonsin ska ta slut.

Mikael Andersson: Den som illa gör

En riktigt bra och spännande deckare som dessutom utspelar sig i Umeå och Sorsele. Jag gillar verkligen huvudpersonerna, kriminalkommissarie Roland Fransson och hans dotter Anna, som sakta men säkert är en mördare på spåren. En mördare som inte nöjer sig förrän hen stoppas!

Åsa Larsson: Fädernas missgärningar

Den sista och otroligt efterlängtade boken om Rebecka Martinsson. Jag älskar Åsa Larssons språk och miljöbeskrivningar. Det är målande och vackert, nästintill poetiskt. Det är med stor sorg jag lägger ifrån mig boken. Det är så fruktansvärt bra.

Gertrud Hellbrand: Dragoner

Gertrud Hellbrand är för mig en ny bekantskap trots att hon givit ut flera böcker innan denna. Den är en väldigt spännande deckare som rör sig i hästmiljöer på den östgötska landsbygden. Miljöer jag själv upplevt i perioder av mitt liv. Hon gör det med den äran. Det är härligt att känna på hästlukten och landsortslivet igen. Jag vill snart tillbaka igen.

Våra texter

 1. Boktipsare: Helen Forsberg

  Skrivet av: Anna Östman

  Hon är en av våra mesta deckar-tipsare, men de enda feelgood-böckerna hon vet något om är de som utspelar sig under julhelgen.

 2. Vår bästa läsning 2021

  Skrivet av: Anna Sahlén

  Personalen på Umeåregionens bibliotek väljer sin bästa läsning 2021.

 3. Det ska vi läsa i sommar

  Skrivet av: Minabiblioteks redaktion

  Vi har frågat bibliotekens personal om vad de tänker läsa i sommar. Hitta lästips bland de romaner, biografier och faktaböcker som listas.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Helen Forsberg den 12 juli 2022