Läsa talböcker

Tycker du att det är svårt att läsa en vanlig bok så finns det talböcker som du kan lyssna på. Talböcker finns i olika format och du kan lyssna på olika sätt.

Pojke som lyssnar på talbok i mp3-spelare
Tycker du att det är svårt att läsa vanliga böcker för att du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn? Då är kanske talböcker något för dig.

Böcker att lyssna på

En talbok är en bok som någon har läst in så att du kan lyssna på den. En del talböcker har bara ljud. Andra talböcker har både ljud och text, och ibland även bilder.

Du kan lyssna på eller läsa talböcker i en dator med hjälp av ett läsprogram. Du kan också lyssna på dem i en mp3-spelare eller en talboksspelare. Det finns också appar så att du kan läsa talboken på en surfplatta eller smartphone.

Gör så här

Flicka som lyssnar på talbok i datorn
Prata med personalen på ditt bibliotek. De hjälper dig att låna talböcker och förklarar hur det fungerar. Det finns talböcker att låna hem som en vanlig bok.

På biblioteket kan de också hjälpa dig att få en inloggning till en webbplats som heter Legimus.se. Där kan du själv ladda ned talböcker direkt till en dator.

Undrar du över något kan du mejla oss som jobbar på Minabibliotek. Epostadressen är barn@minabibliotek.se.

Text: Åsa Zetterström, Minabibliotek.se
Foto: photos.com

Läs mer om att ladda ner talböcker från Legimus.se

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Åsa Zetterström den 5 oktober 2012