Läs boken istället

När böcker blir bästsäljare dröjer det inte länge innan de dyker upp som filmer. Anna Holmström Degerman på Hörnefors bibliotek tvekar ofta inför att se dem. Här tipsar hon om böckerna bakom.

Hur ofta sägs inte repliken "Boken var mycket bättre än filmen"? Jag har i alla fall både hört och tyckt det tillräckligt många gånger för att tveka inför att se filmatiseringen av en riktigt bra bok.

Carlos Ruiz Zafón, som skrivit en av mina favoritböcker Vindens skugga, lär ha sagt att den aldrig ska filmas. Anledningen är att det redan finns en massa olika filmer av den boken. I hans läsares huvuden.
 
Det är en fin tanke tycker jag. Särskilt med hänsyn till författarens bakgrund som manusförfattare i Hollywood. Här kommer i alla fall fem romaner som filmatiserats. Filmerna har dessutom fått väldigt bra kritik och två av dem har till och med vunnit Oscarsstatyetter. Och nej, jag har inte sett dem.
 
Flyga drake, Khaled Hosseini
En fantastisk skildring om en ung pojke i Afghanistan. Berättelsen om Amir och Hassan har vunnit många läsares hjärtan. En riktig bladvändare om vänskap och svek. Allt mot bakgrund av Afghanistans turbulenta och grymma historia. Ni som missat denna pärla bör se till att genast låna den!
 
Vem vill bli miljardär?, Vikas Swarup
Ram Muhammed Thomas är en föräldralös pojke som lever i Indiens värsta slum. När han vinner en miljard rupier i en frågesport på TV vaknar misstanken om fusk. Hur är det möjligt att en gatpojke kan veta så mycket om så skilda ämnen? Författaren visar oss hur och samtidigt berättar han historien om en pojke som vinner mot alla odds.
 
Män som hatar kvinnor, Stieg Larsson
Jag tror inte att Stieg Larssons deckare om journalisten Mikael Blomqvist behöver en närmare presentation. Jag kan bara uppmana er som ännu inte läst dem att ta chansen att möta radarparet Blomqvist och Sallander.
 
No country for old men, Cormac McCarthy
Bröderna Coens filmatisering vann en Oscar för bästa film. Inte konstigt med tanke på boken den bygger på. Efter, vad som verkar vara, en knarkleverans som gått riktigt fel hittar Lewellyn Moss en väska full med pengar bland liken.

Han beslutar sig för att ta den och ger sig iväg. Så börjar en katt- och råttlek mellan Moss och de som är ute efter väskan. Bland andra psykopaten Chigurh. En spännande historia med mycket svärta.
 
Snö faller på cederträden, David Guterson
Året är 1954 och på en ö utanför USA:s nordvästkust åtalas fiskaren Kabuo Miyamoto för mordet på en kollega. I en tid när såren efter Pearl Harbor knappt börjat läka och interneringen av japanskamerikaner ligger nära i tiden rivs många känslor och minnen upp. Spännande och stämningsfullt. Läs och njut!
 
Naturligtvis finns det fler filmer jag inte sett men det blev de här jag valde på helt ovetenskapliga grunder. Bara för att det är så bra böcker. Förmodligen kommer jag att se filmerna en vacker dag också men det är inte riktigt dags än.
 
Jag känner mig även frestad att göra listan över filmer jag lika gärna kunde ha låtit bli att se men det får bli en annan gång.

 1. Snö faller på cederträden

  Av: Guterson, David
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1996
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Män som hatar kvinnor

  Av: Larsson, Stieg
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 1. Vindens skugga

  Av: Ruiz Zafón, Carlos Tipsat av: Birgitta Berggren

  Har man läst Da Vinci-koden och älskar den så kommer man att avguda denna bok.

 2. Flyga drake

  Av: Hosseini, Khaled Tipsat av: Ing-Britt Olofsson

  En skildring av två pojkars uppväxt i Afghanistan på 1970- och 80-talet - och en bok som man sträckläser från pärm till pärm.

 3. Vem vill bli miljardär?

  Av: Swarup, Vikas Tipsat av: Astrid Wolff Feychting

  Detta är den osannolika historien om den indiske pojken med det osannolika namnet Ram Mohammad Thomas som vinner en miljard rupier i ett frågesportprogram på TV.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Holmström Degerman den 20 oktober 2009