Lär dig mer om klimatförändringar

I november 2015 hade FN en stor klimatkonferens i Paris, som ledde fram till Parisavtalet. Här är vägledning för dig som söker kunskap om klimatförändringar.

Klimatkonventionen
Den 30 november 2015 hade FN en stor klimatkonferens i Paris. Världens ledare träffades under ungefär två veckor för att diskutera de klimatförändringar vi människor orsakar och åtgärder för att hejda dem.

Konferensen var den 21:a i ordningen och målet var att den här gången komma fram till ett bindande klimatavtal, vilket de också gjorde. Enligt Parisavtalet ska alla världens länder bidra till en minskning av växthusgaser och det börjar gälla 2020.

Konferensen engagerade inte bara toppolitiker. Föreningar och enskilda arrangerade och deltog i demonstrationer och debatter både i Paris och runt om i världen i samband med mötet.

För att sätta sig in i frågan finns hur mycket som helst att hämta både på biblioteket och på nätet. Det är inte lätt att veta var det är bäst att börja. Här är vägledning för dig som söker kunskap.

Sammanställt av: Lars Karlsson och Annika Winning, Umeå stadsbibliotek
Foto puffbild: Lev Savitsky/Bigstock
Några av länktipsen kommer från Bibblan guidar.

Bra webbplatser

Miljömål.se. Officiell portal för Sveriges 16 miljömål. Fakta och information om miljömålen och miljömålsarbetet, länkar till ansvariga myndigheter och andra viktiga aktörer. Här finns också länkar till dokument i fulltext som berör miljömålsarbetet: rapporter, propositioner och informationsmaterial.

The encyclopedia of earth. Ett uppslagsverk med information om jorden och dess miljö. Det beskriver livet på jorden och hur människor interagerar i miljön och med andra levande varelser. Artiklarna är skrivna och granskade av experter inom respektive område med relation till ekologiska förhållanden. (Engelska)

Extrakt.se. En populärventenskaplig webbtidning med miiljöfokus.

Forskning.se. Nationell webbplats för forskningsinformation om samhällsvetenskap, kultur, medicin, hälsa, miljö, naturvetenskap och teknik.

FNs klimatrapport. En sammanfattning av de viktigaste resultaten från FNs klimatpanels (IPCC) femte utvärderingsrapport. Finns på globalis.se, som är en Interaktiv världsatlas, där man själv skapar kartor och grafer samt söker information om världens befolkning, ekonomi, energi och resurser, fattigdom, fred och säkerhet, hälsa, jordbruk, klimat och miljö, politiska förhållanden, teknik, utbildning, vatten och sanitära förhållanden.

Naturskyddsföreningen. En sida om klimattoppmötet och vad Naturskyddsföreningen gör i Paris. På snf.se finns fakta och information om svenskt miljö- och naturvårdsarbete. Innehållet är sorterat efter olika ämnesområden under rubriken Vad vi gör, där det finns artiklar, rapporter och länkar.

Världsnaturfornden WWF. Om klimatförändringarna och organisationens arbete med frågan. På wwf.se finns information om WWF:s arbete och projekt. Under rubriken Vårt arbete finns faktatexter om växter, djur och natur och under Press återfinns WWF:s rapporter från 2009 och framåt i fulltext.

Naturvårdsverket. Innehållsrik webbplats med fakta och information om naturvård, miljöarbete och miljöpolitik i Sverige. Faktamaterialet är ämnesindelat med länkar vidare till relevanta dokument och viktiga aktörer. Avdelningen Stöd i miljöarbetet ger en överblick över svensk lagstiftning med länkar till miljöbalken, föreskrifter och andra dokument i fulltext.

SMHIs kunskapsbank. SMHI har en innehållsrik webbplats om väderlek och klimat ur olika aspekter, med aktuella översikter, observationer och prognoser för Sverige. Under rubriken Data finns en omfattande samling med data, kartor och tabeller och via Kunskapsbanken hittar du beskrivningar av fenomen och händelser kopplade till meteorologi, hydrologi och klimat.

United Nations framework convention on climat change. Förenta Nationernas ramkonvention om klimatförändringar, klimatkonventionen. (Engelska)

United nations conference on climate change. Den officiella sidan om COP21. (Engelska)

Sveriges regering sammanfattar Parisavtalet i ett pressmeddelande på sin webbplats.

1. Big world, small planet

Undertitel: välfärd inom planetens gränser
    Av: Rockström, Johan
  2. Det här förändrar allt

Undertitel: kapitalismen kontra klimatet
    Av: Klein, Naomi
    Klassifikation: Miljöekonomi
  3. Nollsummespelet

Undertitel: teknikfetischism och global miljörättvisa
    Av: Hornborg, Alf
    Klassifikation: Humanekologi
  4. Hållbar utveckling

Undertitel: livskvalitet, beteende, teknik
    Av: Gulliksson, Håkan
  5. Att slakta en guldkalv

Undertitel: visioner för ett hållbart samhälle
  6. Modern miljöekonomi

Undertitel: ekonomiska teorier om hållbar utveckling
    Av: Larsson, Markus
    Klassifikation: Miljöekonomi
  7. Det hållbara samhället

Undertitel: kan det byggas underifrån?
  8. Vår tid är nu

Undertitel: tio hoppfulla perspektiv på klimatkrisen
    Av: Axelsson, Svante
  9. Effekt

Undertitel: klimatmagasinet
    Publiceringsår: 2009
    Finns som: Tidskrift

Bibblan guidar

Skrivet av: Anna Östman

Vill du ha snabb hjälp med att hitta pålitliga källor på webben, kan du vända dig till Bibblan guidar. Här finns hundratals resurser beskrivna och sorterade efter ämne.

Litteratur om tillväxtens gränser

Skrivet av: Annika Winning

Sedan 1972 har Världsmiljödagen firats den 5 juni över hela världen. Här på Minabibliotek firar vi med en lista på litteratur om alternativ till en evig ekonomisk tillväxt och om hur vi kan leva mer hållbart.

Skrivet av: Lars Karlsson den 26 november 2015