Längtansresan

En självbiografisk och självutlämnande roman om ofrivillig barnlöshet.

I boken får vi följa Emelie som så länge hon kan minns har haft en längtan att bli mamma. I ungdomen kände hon att det inte var någon brådska; hon hade ju all tid i världen.

Barnlängtan består

I trettioårsåldern träffar hon en man och känner att nu ska hon bli mamma, mannen i fråga vill dock inte ha barn och förhållandet spricker. Åren går och barnlängtan består, men hon känner att hon ville vara två om ett kommande barn.

Till sin lycka träffar Emelie en ny man och så småningom blir hon gravid och lyckan är på topp! De bestämmer sig dock för att inte berätta för nära och kära om den glada nyheten förrän en tid har gått. De hinner dock inte göra det då den kortvariga lyckan slutar i ett missfall.

Efter en utredning bestämmer de sig att göra ett IVF-försök. Jobbiga hormonbehandlingar, smärtsamma äggplock och embryoåterförande får vi följa. Hopp och längtan tänds åter, och glädjen är total då stickan visar positivt; hon är gravid. Tyvärr så resulterar det i ytterligare ett missfall.

Utanförskap och självförakt

IVF-försöken blir många och följs av misslyckanden och missfall. Förhållandet knakar i fogarna av alla påfrestningar och ekonomin blir ansträngd då de får bekosta försöken själva. Trots den oerhörda smärtan av misslyckande så känner Emelie att hon ville göra allt som står i hennes makt för att få ett barn och kampen fortsätter utanför landet för immunologisk utredning, även äggdonationsförsök.

Emelie känner ett starkt utanförskap då så många kring henne redan har barn, och hon kan av förståeliga skäl inte glädja sig åt andras lycka när det gäller graviditeter och barn. Hennes avundsjuka gör att hon skäms och hon fylls med självförakt. Det dröjer innan hon talar öppet om sin barnlängtan och ofrivilliga barnlöshet.

Längtansresan är författarens debutroman där vi får följa Emelies mod och långa kamp i hopp om att få ett barn. Att under så lång tid kastas mellan hopp och förtvivlan, och trots stor sorg och smärta inte se något annat alternativ än att fortsätta kämpa är rörande.

En bok jag rekommenderar alla att läsa då ofrivillig barnlöshet är så vanligt förekommande.

Fler tips

  1. Allt jag inte kan säga

    Av: Pine, Emilie Tipsat av: Anna Sahlén

    I sex självbiografiska essäer skriver Emilie Pine om sådant vi inte talar om.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Holmström den 25 november 2019