Kyla

Tre syskon, en kärlekshistoria, en skruttbil, en gammal skoter och en välsignad stuga med järnspis. Läs en riktig reality-rysare, med ett obehagligt framtidsscenario.

Av: Henriksson, Therese
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2019
Låna

Det är jultid med stök och glam. Ute är det minus trettio grader. Då går strömmen. Allt blir svart, i stora delar av Sverige, men framförallt i norr.

Tre syskon

Nåja, strömmen kommer väl tillbaka, tänker syskonen Sofia 16, Simon 19 och Theo 12. De tre ska klara sig själva ett par veckor när föräldrarna är på en försenad bröllopsresa till Thailand. Det verkade som en bra idé, skönt att få föräldrafritt ett tag. Men det var innan strömavbrottet.

Efter ett dygn utan ström är det rejält kallt hemma i lägenheten. Allt är svart och inget fungerar. Ingen mobiltäckning, inte vattenledningarna. Ute är det minus trettiofyra grader. Något måste de göra.

Fly till stugan

Morfars stuga i Innanträsk har järnspis. Där kan de åtminstone få det lite varmt. Om de tar sig dit, vill säga, inget av syskonen har körkort. Det får gå ändå, och den gamla Volvon startar trots kylan. Sofia jagar på sina bröder att snabbt packa bra-att-ha-saker.

Jagar de upp sig, åker de iväg i onödan? Tänk om strömmen är tillbaka i morgon? Men, tänk om inte.

Vardagsrysare

Kyla av Therese Henriksson är en reality-rysare av rang. Vad gör du om allt är kallt och svart och hemskt? Sofia är en handlingskraftig person som tar för sig. Berättelsen innehåller också en kärleksrelation med komplikationer, det gör den inte sämre.

Kyla är en riktig bladvändare, med ett framtidsscenario som känns obehagligt sannolikt.

Läs också

  1. Den gröna cirkeln

    Av: Casta, Stefan Tipsat av: Åsa Zetterström

    Enorma regnväder, orimlig hetta och sedan mer regn. Allt färre arter av växter och vilda djur. En dag drabbar den stora översvämningen och efter det kommer, ja vad?

  2. Snöstormen

    Av: Nordin, Sofia Tipsat av: Andrea Ejelöv

    Tre syskon väntar på sin pappa i en enslig fjällstuga. Ute snöar det för fullt och timmarna går. Pappa kommer inte tillbaka. Värmen försvinner, maten börjar ta slut och mobilerna har ingen täckning. Då ger sig syskonen ut i snöovädret.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Edlund den 14 februari 2020