Kvinnorna på stranden

En spännande och otäck historia om människohandel, som mycket väl kan utspela sig just nu varsomhelst i världen. I boken får man följa tre kvinnor, vars öde sammanflätas.

Boken börjar med att en svensk tonårstjej, som firar semester med sin pappa i södra Spanien, vaknar upp på stranden efter en sen utekväll. Hon har tillbringat kvällen med en kille och när hon går ner i vattnet, för att skölja bort den obehagliga känslan, trampar hon på liket efter en drunknad afrikansk man. Senare upptäcker tjejen att hennes svenska pass är borta.

Mary är den enda överlevande som når den spanska kustbyn Tarifas strand efter flykten över Gibraltar. Hon har ingen aning om var hon befinner sig och försöker ta sig oupptäckt till byn för att få skydd och hjälp.

I New York börjar huvudpersonen i den här boken, Ally Cornwall, sakna sin man frilansjournalisten Patrick Cornwall, som befinner sig på arbetsresa i Paris. Efter ett telefonsamtal från honom som avbryts abrupt, samt att hon får ett paket av Patrick som innehåller anteckningar från olika intervjuer han gjort i Paris, beslutar hon att resa iväg för att söka efter honom.

Hon försöker kontakta personer som finns namngivna i  hans anteckningsbok. På slingriga och otäcka sätt lyckas hon möta en del av personerna, men en del har nyss avlidit.

Den centrala frågan i denna bok är:  Vad är en människa värd idag? Under slavhandelns storhetstid var en människa värd fyra tusen gånger mer än nu.

Jag ser fram emot att läsa nästa bok I tystnaden begravd av Tove Alsterdal. Den utspelar sig i Norrbotten. 

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Eva Häggström den 3 april 2012