Kupongtjuven

Christina Kellberg fick sällan höra några historier om sin egen mormor. Istället gjorde hon egna efterforskningar som vuxen och de resulterade i en bok.

Aldrig pratades det om mormodern i Christinas Kellbergs föräldrahem. Utom in på småtimmarna när mamma och pappa druckit en massa alkohol och trodde att hon sov. Då blev mamman gråtmild och pratade om sin barndom som bortlämnad till fastrarna i Robertsfors och senare skammen över moderns brott och fängelsevistelse.

Hittade mormor i arkiven

När Christina Kellberg blev vuxen och journalist började hon göra egna efterforskningar för att få svar på sina frågor. Berättelsen om hur hennes mormor sålde ransoneringskuponger under andra världskriget och senare hamnade i fängelse var länge en familjehemlighet.

Christina Kellberg blev nyfiken och började söka runt i arkiven efter berättelsen om sin mormor, en kuvad kvinna som ville bli fri att skapa sitt eget liv men inte lyckades. Det gick i arv till dottern som tidigt blev bortlämnad och fick växa upp hos fastrarna i Robertsfors. Det är spännande att läsa om hur historien går igen, men tar sig olika uttryck.