Kupé nr 6

En tågresa genom Sibirien med en burdus främmande man som enda sällskap i Kupé nummer 6.

Rosa Liksom är tillbaka! Eller Anni Ylävaara som hon heter egentligen. En finsk författare som skriver avslappnat, kärvt och galghumoristiskt.

Sorg, glädje och elände

Novellsamlingen Frusna ögonblick som kom ut för ganska många år sedan har en hedersplats i min bokhylla. Sorg, glädje och elände packas tätt ihop i människorna Rosa Liksom skriver om.

Så är det också i Kupé nr 6. En ung finsk studentska ger sig ut på en evighetslång färd till Mongoliet med Transsibiriska järnvägen. Hennes medpassagerare är en påträngande och otrevlig rysk man som tillbringar sin mesta tid med att antingen vara full eller bakfull. Han berättar den ena hårresande historien efter den andra om sitt liv och det som format honom men också själva Sovjetunionen.

Mötet med verklighetens Sibirien 

Lika viktigt som bokens två människor är landskapet som tåget passerar genom: vilt och otämjt men också dystert och misshandlat, genom jakten på naturtillgångar och makthavarnas nycker. Den ena absurda situationen efter den andra uppstår när den totalitära staten konfronteras med människan och naturen.

På de många och långa stoppen som tåget gör på sin färd till Mongoliet ger sig de två omaka passagerarna ut på vingliga utflykter långt bort från järnvägen och får se Sibirien och dess innevånare bortom de officiella turistbroschyrerna.

Jag hoppas att alla som någon gång har längtat efter att åka med Transsibiriska järnvägen hittar fram till Kupé nr 6.

Sonja Viklund har ett förflutet i Umeåregionen och arbetar nu som chef på Mora bibliotek. Hon är fortfarande en ivrig tipsare på Minabibliotek och du kan läsa mer om henne i den här intervjun.

Kvinnor på ett tåg

Av: Nair, Anita Tipsat av: Petra Mörtvik

Vad är frihet? Frågan ställer Akhila sina medresenärer i damkupén på tåget. Detta är en resa genom det indiska landskapet och även en resa genom sex kvinnors erfarenheter av kärlek, längtan, drömmar, liv och lust.

Tiggaren och haren

Av: Kyrö, Tuomas Tipsat av: Sonja Viklund

Tiggaren Vatanescus eländiga tillvaro i det karga Finland skildras med underbar humor och berättarglädje.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Sonja Viklund den 30 september 2013