Kristoffer tar berget till Muhammed

Många års erfarenhet av ideellt arrangörskap har gett Kristoffer Bäckström en plats bland Umeå Open-fixarna på kulturföreningen Humlan. – Man ska inte behöva åka härifrån för att uppleva bra popmusik, säger Kristoffer Bäckström.

Kristoffer Bäckström jobbar på Humlan med Umeå Open
Kristoffer Bäckström. Foto: Anna Östman
Att kunna stanna kvar i Umeå och ändå få chansen att gå på bra livekonserter var hela tanken med Umeå Open, som hölls första gången 1998. P3 hade tilldelat Umeå titeln som årets Popstad 1997. När firandet var över ville arrangörerna inte bara släppa ett så bra koncept som en inomhusfestival. Umeå Open vill mätta behovet att åka till Stockholm för att gå på livekonsert.

Musikinstresse nödvändigt

Han är utbildad grafisk formgivare men fick anställning på kulturföreningen Humlan för tre år sedan, alltså 2007.

– Hemligheten är att jag är väldigt intresserad av musik och har jobbat med arrangörsskap sedan 2003.

Han har studerat media i Piteå och startade där föreningen Piteå Hardcore som, förutom att arrangera festival, hade både replokaler och inspelningsstudio på en ungdomsgård i staden.

Det här var något som Kristoffer Bäckström gjorde på fritiden, precis som alla de frivilliga som nu jobbar med Umeå Open under festivaldagarna.

Utan det stora musikintresset i Umeå skulle det alltså inte bli så mycket festival.

– Vi är tre anställda varav en på heltid året runt som jobbar med Umeå Open. Det arbetar ungefär 15 personer ideellt i styrgruppen under sex månader och det är de som har hand om allt som gör att festivalen fungerar så det är en otroligt viktig grupp. Sedan jobbar det också ungefär 150 andra ideellt under Umea Open-veckan.

Cleo, en av hiphop-akterna på Umeå Open 2010
Cleo. Foto: Erika Blomqvist

Skivbolagsfritt på scen i Freja

Nemis-scenen på festivalen är ett samarbete med Studiefrämjandet och här kommer oetablerade band från hela Sverige, och framför allt från norra delen av landet, att spela. Kristoffer Bäckström är positiv till den starka lokalbandskultur som finns här i Umeå.

Hur fungerar det då med schemaläggningen vid en musikfestival i Umeå Opens storlek?

– När Raised Fist spelar vill man ju inte att Totalt Jävla Mörker ska spela samtidigt. Vi vill också att alla genrer ska vara representerade båda dagarna men det kan ibland vara jäkligt svårt om till exempel något bokningsbolag ringer och vill byta dag åt sin artist. Men det har faktiskt gått smidigt i år.

De har i arbetet med 2010 års bokningar använt sig av ett betygssystem där arrangörsteamet har röstat bland ett större antal artister, som de skulle tänkas kunna boka. Sedan hörde de av sig till dem som fick högst betyg.

Men det händer också att bokningsbolagen själva hör av sig för att de har hört talas om festivalen, berättar Kristoffer Bäckström. De försöker lägga mycket krut på att ljud och ljus ska hålla en hög kvalitet så att Umeå Open blir en bra festival även för artisterna.

Personlig smak är viktig

I valet av band är det en del personliga preferenser som styr, och finns ett så stort intresse av musik och arrangörsskap som hos Kristoffer Bäckström så medför detta ofta även en bra koll på musikvärlden.

– Om jag tänker realistiskt på lokalerna skulle danska Mew vara den absoluta drömmen att boka. Men i år vill jag inte missa de japanska postrockarna Mono, Khoma, Bear Quartet, Raised Fist, Cleo... säger han fortsätter räkna upp artister.

Japanska bandet Mono
Mono. Foto: Teppei
– Och så skulle jag vilja se Salem Al Fakir. Han har något speciellt, och eget, och är väldigt glad. Om det gör honom ohipp eller bara ännu mer hipp kan jag inte svara på.

Om Kristoffer Bäckström får önska helt fritt, med bara fantasin som begränsning, så siktar han gärna mot stjärnorna.

Radiohead är ju alldeles för stora. Men om man leker med tanken skulle man väl kunna boka isladan. Där får man ju plats med mycket folk.

En vanlig dag för Kristoffer Bäckström ser ut på följande sätt:

09.00 Svarar på mail inkomna till Umeå Open och Humlan
10.00 Internt möte med de två kollegorna angående dagen och veckan
11.00 Träffar två praktikanter som ska hålla de stora skärmarna på Folkets Hus uppdaterade med snygga och aktuella bilder samt se till att schemat är rätt.
12.00 Möter Studiefrämjandet och Folkets Hus för att diskutera hur Nemis-scenen i pub Freja ska skötas.
13.00 Kort lunch
13.30 Träffar media
18.00 Umeå Opens arbetsgrupp har möte där de går igenom hur de skall gå tillväga med saker såsom säkerhet, transporter, catering och backstageområde.
Artikeln uppdaterades 2017-06-05

1. Saturday night