Kristian Lundberg (1966-2022)

En av Sveriges mest produktiva samtidsförfattare har avlidit. Kristian Lundberg skrev runt 40 böcker under sin karriär, framför allt lyrik och romaner, och vann flera stora litteraturpriser.

Foto: Erika Weiland
Författaren Kristian Lundberg växte upp i Skåne med sina syskon och en mamma som insjuknade i schizofreni. Tillvaron för familjen var många gånger svår. På 1980-talet blev han en del av den kreativa poesigruppen Malmöligan och debuterade med diktsamlingen Genom september 1991.

Återkommande mörker

När han skrev hämtade han inspiration från sitt liv och sina erfarenheter. Han skildrade sin uppväxt, ett liv i utsatthet, det svenska klassamhället, sin hemstad och sitt missbruk, men också mer eviga livsfrågor. Mörker, ljus, kärlek och religiositet är teman som återkommer i hans omfattande produktion. 

Med romanen Yarden fick han sitt stora genombrott 2009. För att komma till rätta med en skatteskuld tog Kristian Lundberg ett svartjobb i Malmö hamn och skrev sen en roman om arbetsmarknadens okända skuggvärld, ett av flera vittnesmål från ett bristande välfärdssamhälle. 

Han fick motta flera litterära priser under sin karriär, men var emellanåt ute på djupt vatten, både i yrkeslivet och privat. Han slutade aldrig skriva och den sista romanen, Sånger från avgrunden, är en självbiografiskt skildring av missbruk och utsatthet. 

Romaner

 1. Yarden

  Av: Lundberg, Kristian

Lyrik

 1. Job

  Av: Lundberg, Kristian

Faktaböcker

Intervju med Kristian Lundberg

 1. Klassresa tur och retur

  Skrivet av: Anna Sahlén

  Kristian Lundberg lyckades mot alla odds bli en erkänd författare. Men en skatteskuld tvingade honom åter till uppväxtens utsatta tillvaro. I sin bok Yarden skildrar han resan tillbaka till underklassen.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Sahlén den 28 april 2022