Kristallhjärta och andra berättelser

Två kompisar, en bibliotekarie och en skrivartävling. Läs om hur det gick till när Felicia och Nellie i Sävar fick sin berättelse publicerad i en bok.

Bilden visar två flickor som håller om varandra och ler.
Nellie Sjölander och Felicia Johagen. Foto: Malin Granberg
Det var en gång en glad flicka som gärna berättade om sitt skrivintresse för alla i omgivningen. Hennes största önskan var att bli författare. En som hade snappat upp det var hennes bibliotekarie. När det kom en affisch om en novelltävling tänkte bibliotekarien genast på den bubbliga flickan Felicia, Fille kallad.

När Fille fick klart för sig att det var en skrivartävling med hennes favorittema, fantasy och science fiction, fick hon raketfötter och sprang genast iväg till sin kompis Nellie. På fritiden brukade de rita, skriva historier och spela Minecraft tillsammans. Det var alldeles självklart att de skulle jobba ihop med detta.

Massor med idéer

Historien skulle handla om att någon kommer in i en annan värld men efter det var det fritt fram att hitta på en historia. De hjälptes åt att spåna fram en massa idéer. Först började de på en historia men en annan idé tog över. Skrivandet gick bra men så blev Nellie sjuk. Filles stora dröm var ju att bli författare så hon kunde inte hejda sig. Hon fortsatte skriva och när Nellie blev frisk fortsatte de tillsammans.

De skickade in sin novell till tävlingen och fortsatte med sina liv i klass 4B på Sävar skola. Så en dag fick Filles pappa ett sms, flickorna var några av vinnarna som skulle bli publicerade i vinnarboken. En glad och galen känsla spred sig i kroppen på Fille och hon kutade genast och berättade den glada nyheten för Nellie. Fille hade kommit lite närmare sin dröm och båda var glada från topp till tå. Nellie gick helt snurrig hem.

Nu finns deras novell publicerad i boken Kristallhjärta och andra berättelser och flickorna har blivit intervjuade för en artikel till Minabibliotek.se.

Att skriva med en kompis

Fille berättar att hon älskar att läsa och har många favoritförfattare, hon kan knappt välja. Men hon gillar J. K. Rowling, Rebecka Åhlund och Suzanne Collins. Nellie läser inte lika mycket och har ingen direkt favoritförfattare men hon gillar att skriva och har en favoritkompis att skriva tillsammans med. Fille vet redan att hon vill bli författare men Nellie är lite mer obestämd, kanske lärare eller förskollärare. Hon har gott om tid på sig att fundera ut den saken.

Nellie berättar att de skrivit små historier tillsammans förut. Vi undrade om de tänkte ställa upp i fler tävlingar och Fille svarade direkt ja.

Inför intervjun frågade bibliotekarierna skolmorfar Bosse om han hade någon fråga till tjejerna. Han undrade om de hade fått ut något av skrivandet. Fille säger direkt att hon tycker att hon och Nellie kommit varandra ännu närmare efter det här. Båda säger att känslan när de fick veta att de vunnit var alldeles genomglad i hela kroppen.

Vi på Sävar bibliotek säger stort grattis till Nellie och Felicia och önskar lycka till med skrivandet framöver.

Låna boken

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Malin GranbergMonica Pettersson den 25 maj 2018