Krigsfotografen

Robert Capas krigsmemoarer från 1947, för första gången på svenska.

Säg Robert Capa och de flesta associerar till dramatiska krigsfoton från 1930- och 40-talet.
 
Han föddes som ungraren Endre Friedmann i Budapest 1913. Han tvingades fly därifrån 1929 och bosatte sig sedan i Berlin, där han lärde upp sig till fotograf. Vid nazisternas makttillträde 1933 flyttade han till Paris. 1936 gjorde han sitt första krigsreportage i Spanien. Han fotograferade fem krig innan en mina ändade hans liv i Vietnam 1954.
 

Foton från första ledet

1942 fick Robert Capa i uppdrag av det amerikanska magasinet Collier's att bevaka kriget på plats. Han erbjöds att följa med USA-styrkor till fronten och skildra kriget där det hände, helst i första ledet tillsammans med soldaterna.
 
Det är alltså hans erfarenheter av detta krig som beskrivs, "Från Nordafrika till Berlin" lyder undertiteln. Boken kan läsas minst lika mycket som en roman. Robert Capa lär ha haft författardrömmar och det märks. Skildringarna av livet vid fronten lutar ofta över åt det romantiska. Där kontrasterar hans foton av kriget obarmhärtigt.

Många negativ förstördes


Fotografierna från amerikanarnas första anfallsvåg vid Omaha Beach, 6 juni 1944, är odödliga. Endast åtta av 106 foton gick att rädda åt eftervärlden. Dock inte på grund av Robert Capas oaktsamhet, utan på grund av en ivrig mörkrumsassistent i London, som värmde negativen för hastigt. Sannerligen ett snöpligt öde för en darrhänt fotograf på historiens vingar i Normandie.
 

Avgörandets ögonblick: invasionen i Normandie 1944

Av: Zetterling, Niklas Tipsat av: Daniel Gunnestam

Den allierade invasionen av Västeuropa 6 juni 1944 hade som mål att befria de av axelmakterna ockuperade länderna och få slut på andra världskriget.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Olle Öhman den 21 januari 2009