Kreativ broderikraft och fritt skapande
Broderiakademin fokuserar på den kreativa kraften i broderiet. Målet är att sprida kunskap kring broderi och att främja broderiet. Vi fick vara med på en av den lokala Umeå-gruppens träffar.
Jag träffar Katarina Wrethén, Karin Engström, Berit Schampi, Carina Lindberg och Madelene Edlund, en trappa ner på Västerbottens museum.
Broderiakademin startades 1993 av en kvinna vid namn Elsa Agelii i Täcklebo, Västergötland. Målet var och är att sprida kunskap kring broderi och att främja broderi. Det finns ca 1140 medlemmar i hela Sverige.
Lokalgrupp i Umeå
För två år sedan drog Madelene Edlund, Berit Schampi och Karin Engström ihop en information och workshop på Tantteatern. Det var starten till Broderiakademins lokalgrupp i Umeå.
Idag finns det ungefär 20 medlemmar i lokalgruppen. De träffas en gång i månaden på Västerbottens museum och varannan vecka på Väven för att brodera tillsammans. Gruppen i Umeå har sedan starten försökt arbeta ihop sig och forma gruppen. De hade en gemensam kursdag för alla medlemmar i februari 2016.
Utmaningar som skickas vidare
Gruppen ger kontinuerligt varandra utmaningar som till exempel stygnhälsningar. Det går ut på att någon påbörjar ett broderi för att skicka vidare till nästa person som fortsätter tills alla i gruppen har fått sätta sin prägel på arbetet.
Det finns också något som heter ATC-kort, Artist trading card, där man broderar ett valfritt motiv för att sedan byta med andra. Storleken är densamma som på ett typiskt fotbollskort.
Utmaningen för tillfället är att alla medlemmar har bidragit med ett material: en tråd, en bit ull eller lite tyg. Varje person har samma material som utgångspunkt och ska skapa ett fritt broderi utifrån det. Resultatet blir väldigt personligt präglade alster, men av samma material. Nästa utmaning är redan på gång, nämligen att brodera amerikaväskor.
Främjar fritt broderi
När jag frågar gruppen vad det var som lockade med just broderi är det flera som säger att broderi inte kändes som något för dem eftersom det var så pilligt och det fanns krav på perfektion.
Madelene Edlund och Katarina Wrethén säger båda att de inte varken var eller är "speciellt noggranna" jämfört med broderi i sin mest traditionella tappning. Katarina Wrethén gillar inte att följa mönster men har hållit på med det mesta inom handarbete, som vävning, virkning, stickning och sömnad.
För Madelene Edlund startade intresset då hon läste en kurs i textilt skapande på Umeå universitet.
– De fria tolkningarna gav utrymme för skapande, där började jag brodera och har fortsatt, säger hon.
Carina Lindberg minns sitt första möte med broderi som liten flicka då hon såg sin mamma brodera små gula påskkycklingar.
– Jag hade följt mormor och mamma i hasorna och ser mamma brodera små kycklingar och blev fascinerad. Telefonen ringde och mamma gick för att svara. Då tog jag en sax och klippte ut de små fina kycklingarna.
För Berit Schampi var det textillärarutbildningen som kickade igång intresset och under utbildningen gjorde hon ett stort arbete om broderade berättelser.
Tredimensionellt tecknande
Gemensamt för dagens deltagare är att de har haft textilintresset med sig så länge de kan minnas. Madelene Edlund beskriver fritt broderi som befriande.
– Nu får jag brodera som jag vill!
– Broderi är som en tredimensionell teckning som man kan följa med fingrarna och känna på, säger Madelene Edlund.
Täcklebo Broderiakademi, BRAK, är en politisk och religiöst obunden förening för att stärka samhörigheten mellan brodöser över hela landet. Akademin vill också öka medvetenheten om broderiets tradition, främja broderiet som konstnärligt uttryckmedel och skapa nya arenor för broderiet att möta publiken. För dig som är nyfiken och vill veta mer, kolla in Broderiakademins hemsida.
Foto: Madelene Edlund