Kråksången

Promoes första album helt på svenska, Kråksången, är ett musikaliskt lapptäcke i strålande färger.

Mårten Edh, mer känd som Promoe, har alltid varit den mest produktiva medlemmen av hiphoptrion Looptroop (numera Looptroop Rockers). Kråksången är den nionde skivan med Promoe/Looptroop sedan år 2000.
 
Gästartister
Trots den höga produktionstakten kan man bara konstatera att Promoe av år 2009 lyckas göra sin bästa skiva.
 
Kråksången gästas bland annat av Timbuktu, Filthy och Magnus Betnér, men det går inte att ta miste på i vems musikaliska universum man hamnat.
 
För en rappare som alltid fokuserat på orättvisorna i samhället finns det gott om material att plocka i samtiden, och skygglappsförsedda politiker och ekonomer får sig många välplacerade verbala smockor. Ingen kan väl heller ha missat sommarplågan Svennebanan med sin underbart satiriska text.
 
Ordglädje och kreativitet
Men Kråksången går inte i den enkla fällan att bara peka finger åt andra, utan innehåller gott om plågsam självreflektion. Oavsett om det är sin egen uppväxt eller papperslösa arbetare Promoes texter handlar om finns ordglädjen och kreativiteten alltid där, lika upplyftande som de fantasifulla textilapplikationerna i cd-fodralet.

Promoe kanske summerar det bäst själv i Dekadansen: "slukar allt växer ur min kostym / gör rent hus som en inbrottstjyv / rent hus som en lokalvårdare / tuggar spottar ut varje vokal hårdare / o varje konsonant / pallar ingen kontrollant / som kollar snett på han vilken skäggig fan / måste vara kriminell riktigt dekadant".

 

Sonja Viklund har ett förflutet i Umeåregionen och arbetar nu som chef på Mora bibliotek. Hon är fortfarande en ivrig tipsare på Minabibliotek och du kan läsa mer om henne i den här intervjun.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Sonja Viklund den 9 september 2009