Korparna

Om dyster vardag och längtan efter en annan värld. En berättelse med en inneboende kraft och ett språk som fattar tag.

Av: Bannerhed, Tomas
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2011
Låna

Ett småbruk i Småland på väg att malas ner i 1970-talets stora strukturomvandling av svensk landsbygd. En familj som kämpar för sin överlevnad i en ny tid med en familjeförsörjare på väg att helt förlora greppet om tillvaron och om en gård som gått i arv i fem generationer.

Längtan efter ett bättre liv

En småbrukarhustru som tappert försöker hålla ihop familj och allt det som behövs för att en vardag trots allt ska fungera. Och en tolvåring som försöker hitta ett sätt att överleva i en värld av outtalade krav och förväntningar.

Så ser grundscenariot ut. Det kunde ha blivit en riktigt sorgesam och molltyngd historia. Och visst, sorgen finns där och svärtan. Berättelsen går obönhörligt mot en annalkande katastrof, men mot hoten och föraningarna av vad som ska komma finns något annat; en längtan efter ett bättre liv.

Pappan ser katastroferna närma sig. Torkar inte skörden bort så ruttnar den. Mamman drömmer om några dagars ledighet. Kanske på Gotland, vid havet. Tolvåringen lär sig allt om fåglar. 

En inneboende kraft och ett språk som tar tag

Med fåglarna får han tillgång till en annan värld. En som räddar honom från den trånga och ångestfyllda värld som finns hemma och ger honom trumf på hand när en jämnårig Stockholmstjej en dag dyker upp i byn. Han blir hennes vägvisare bland rördromar och nattsångare och den första förälskelsen bygger bo i vassen.

Berättelsen har en inneboende kraft och ett språk som tar tag i mig. Fyrahundrasidiga romaner är inte det jag i vanliga fall kastar mig över. Det här är ett lysande undantag. Tolvåringen inom mig väcks till liv, mitt vuxna jag förundras och för några timmar är jag helt förlorad för omvärlden.

Korparna är Tomas Bannerheds debutroman. Han lär ha skickat sitt manus till sju olika bokförlag. Alla ville ge ut den. Nu är den nominerad till Augustpriset och mitt tips är att han får det. Det är den värd.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Hans Millgård den 21 oktober 2011