Konst i litteraturen

Tips på böcker där konsten spelar en framträdande roll, alltifrån skönlitteratur där konsten får bli en aktör i berättelsen till facklitteratur som diskuterar konstens mening.

Fritt nedtecknat utifrån ett bokprat den 6 november 2017 på Umeå stadsbibliotek där bibliotekarierna Cecilia Flodström, Maria Forssén, Anette Lindström och konstpedagogen Maja Holmqvist delade med sig av sina boktips.

Drömmen om konstnärsskapet

Fågeln i mig flyger vart den vill av Sara Lundberg kan läsas av såväl barn som unga och vuxna. Den bygger på konstnären Berta Hanssons barndomsliv. Hon föddes i Hammerdal i Jämtland och drömde redan som barn om något mer än sin utstakade tillvaro. Hon önskade bli konstnär, men det var inte lätt med en lungsjuk mor som senare dog och en pappa som inte alls stod bakom dotterns drömmar.

Fågeln i mig flyger vart den vill är en blivande klassiker som blivit Augustnominerad 2017.  

I själen förskräckt av Anita Salomonsson handlar om en annan Västerbottensprofil och konstnär, Viktoria Nygren som föddes i ett fattigt hem utanför Norsjö. Precis som Berta Hansson ville hon något mer av sitt liv, men blev småskolelärarinna. Hon fortsatte med sitt konstutövande genom livet, målade mycket änglabilder och hade en väldigt naivistisk stil.

Anita Salomonsson väljer ofta att skriva om personer som har funnits och det här är en fin bok om Viktoria Nygren. 

Institutionaliserade konstnärer

Drömmen om Ester av Gävlefödda författaren Anna Jörgensdotter är en roman om Ester Henning. Hon tvångsintogs på Katarina sjukhus i början av 1900-talet och levde hela sitt liv på mentalsjukhus. Bland annat satt hon på Beckomberga på 1930-talet där hon mötte en kurator som gav henne möjlighet att ägna sig åt skapande. Hela livet hade hon velat måla men varit tvungen att försörja sig om piga, innan hon blev intagen. 

Under återstoden av sitt liv målar hon med fantastiskt fina färger motiv från det hon ser, ofta utsikten från sitt fönster och olika interiörer från mentalsjukhusen. Hon broderar också på allt hon kommer över. Efter sin död har hon blivit uppmärksammad för sitt konstnärskap.

Jag är Hill av Kristoffer Flensmarck skildrar konstnären Carl Fredrik Hills uppväxt och inte minst dennes relation till sin moder.

Unga berättare

Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt är en drabbande bok som utspelar sig i New York på 1980-talet, när aids-epidemin härjade som värst i väst. Den berättas av 13-åriga June och handlar om två systrar som håller på att glida ifrån varandra, deras relation präglas av syskonrivalitet och ilska. De har en morbror som är döende i aids. Han är konstnär och vill måla ett porträtt av systrarna innan han dör och därför reser systrarna med sin mamma till Manhattan varje vecka. Mamman bär också på mycket ilska gentemot sin bror.

Det är en berättelse om mörka hemligheter, förlorade drömmar men också om den tidens rådande homofobi och om flickans begynnande insikter om både sin högt älskade morbror och sig själv. 

Jag ger dig solen av Jandy Nelson handlar också om två syskon, ett tvillingpar. De är båda konstnärligt begåvade och vill söka in på konstskola. Men vad händer när bara en av dem kommer in och när de två syskonen dessutom blir förälskade i samma person?

Berättelsen berättas av dem båda, den ena när de är 13 år, den andra då hen är 16 år. Under dessa tre år har allt förändrats. En stark och poetisk berättelse som handlar mycket om olika poetiska uttryck. 

Bilderboksskatt

Glöm heller inte bort att det finns många väldigt fina bilderböcker.

William Morris bok av Benjamin Lacombe handlar om mönsterskaparens barndom, hans väg till att hitta de mönster som blivit ikoniska.

Shaun Tans Ankomsten är en helt ordlös bok om en flyktings väg till ett nytt land. Den berättas i magiska, suggestiva bilder som får en att stanna upp. Shaun Tan måste vara en av de mest välförtjänta Alma-pristagarna sedan prisade började delas ut.

Svartvita porträtt av musiker 

Jessica Lund jobbade som både journalist och fotograf på lokaltidning men insåg att hon tyckte att fotografering var roligare. Under ett år då hon var assistent åt fotografen Anders Petersen föddes idén om att göra en fotobok. Hennes De som betydde något från 2015 är en fotobok med bilder på musiker som betytt mycket för henne.

Hon har fotat många nutida svenska musiker på ett okonstlat sätt, ofta i andra miljöer än där vi vanligtvis ser artister och i mer avslappnade situationer. Bilderna är svartvita, ofta med en grovkornig känsla. Hon jobbat mycket med naturligt ljus.

En förebild för Jessica Lund är den nederländske fotografen Anton Corbijn. Hans bok 1-2-3-4 är ett dokument över hela hans fotografkarriär. Han började också inom journalistiken innan han valde att satsa på fotograferandet. Han har återkommande jobbat med särskilda musiker, som The rolling stones, Depeche mode och Nick Cave. Dessa har bidragit till boken genom att skriva korta texter som ackompanjerar bilderna.

Anton Corbijns bilder är vackra och ger karaktär åt de människor som porträtteras. De får synliga fåror och rynkor av skuggorna som bildas. Fotografierna visar rockstjärnor i helt andra sammanhang än vad vi är vana att se dem.

Fiktiv fotograf

Huvudpersonen i Elizabeth Hands Generation loss, Cass Neary, är en före detta fotograf. Hon var verksam då 1970-talets punkscen i New York var som mest levande. Hon fotade dess trasiga människor och blev ett känt namn. Många år senare jobbar hon på ett boklager och lever ett destruktivt liv när hon får i uppdrag att göra en intervju med en ikonisk fotograf som bor på en avlägsen ö i Maine.

Dåligt klädd reser hon till den karga miljön och när hon kommer dit är det ingen som väntar henne. Det börjar hända otäcka saker och boken utvecklar sig till en skräckis samtidigt som den skildrar både Cass Nearys och hennes intervjuobjekts före detta begåvning och bildernas språk. En roman som inte låter sig genrebestämmas, där finns både inslag av deckare och skräck.

Essäer om konst

För den som också letar efter litteratur som säger sanningar om vad konst är och vad konsten kan fylla för funktion för oss.

Susan Sontags Om fotografi är en betraktelse över fotografiets betydelse i samtiden. Essäsamlingen gavs ut 1977 men känns väldigt samtida och aktuell. Hon skriver sina tankar om fotografiernas filosofiska placering. Om fotografiernas förhållande till sanningen, hur de precis som med måleriet endast är en tolkning av verkligheten. Hon skriver spännande om fotografiers förmåga att påverka och beröra oss. Hur vi behöver nya uttryck för att bli berörda, för att vi blir blasé av uttryck som är innötta, och hur det krävs en politisk medvetenhet för att vi ska kunna bli berörda. Susan Sontag ger också fina och målande exempel på fotografiska uttryck och bildserier, något som gör boken väldigt levande.  

I boken Konst – essäer om extas och skamlöshet funderar Jeanette Winterson över vad konst är. Den handlar mycket om litteratur men också om hur hon själv drabbats av bildkonsten. Hon skriver om sin frustration över att hon kan inte tillräckligt om konst och går till litteraturen för att förstå den och försöka hitta vad sann konst är.

Olivia Laing är en brittisk författare och kritiker som i Den ensamma staden utgått från sin egen upplevelse av ensamhet under en tid då hon vistades i New York. Hon finner sig själv ensam i den stora staden och söker tröst i konsten, bland annat i Edward Hoppers verk. Bara av att betrakta konst inser hon vad hon behöver i sitt liv och så småningom börjar hon gå djupare in i konstnärskapen och konstnärernas liv för att på så vis reda ut saker om sig själv.  Hon väver in sociologisk och psykologisk forskning och resultatet blir en supervacker ”självhjälpsbok”.

Tips på bokprat

Böckerna

  1. I själen förskräckt

    Undertitel: roman
    Av: Salomonsson, Anita
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2000
    Klassifikation: Svensk skönlitteratur
    Finns som: Bok
  2. Drömmen om Ester

    Av: Jörgensdotter, Anna
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2015
    Klassifikation: Svenska romaner och noveller, 2000-
    Finns som: Bok
  3. Jag är Hill

    Av: Flensmarck, Kristofer
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2016
    Klassifikation: Svensk skönlitteratur
    Finns som: Bok
  4. Låt vargarna komma

    Av: Brunt, Carol Rifka
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2013
    Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
    Finns som: Bok
  5. Jag ger dig solen

    Av: Nelson, Jandy
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2016
    Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
    Finns som: Bok
  6. William Morris bok

    Av: Lacombe, Benjamin
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2011
    Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
    Finns som: Bok
  7. Ankomsten

    Av: Tan, Shaun
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2010
    Klassifikation: Tecknade serier
    Finns som: Bok
  8. De som betydde något

    Av: Lund, Jessica
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2015
    Klassifikation: Fotografiska bilder
    Finns som: Bok
  9. Anton Corbijn 1-2-3-4

    Av: Corbijn, Anton
    Språk:
    Engelska
    Publiceringsår: 2015
    Klassifikation: Fotografiska bilder
    Finns som: Bok
  10. Generation loss

    Av: Hand, Elizabeth
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2016
    Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
    Finns som: Bok
  11. Om fotografi

    Av: Sontag, Susan
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2001
    Klassifikation: Fotografi, filmteknik
    Finns som: Bok
  12. Konst

    Undertitel: essäer om extas och skamlöshet
    Av: Winterson, Jeanette
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2014
    Klassifikation: Konstteori och konstestetik
    Finns som: Bok
  13. Den ensamma staden

    Undertitel: om konst, ensamhet och överlevnad
    Av: Laing, Olivia
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2017
    Klassifikation: Känsla|Känslor, känsloreaktioner
    Finns som: Bok