Konspirationsteorier – en handbok

En sammanfattande handbok om hur vi kan samtala med våra medmänniskor om laddade frågor som grundar sig i konspiratoriskt tänkande.

Att prata med en närstående om en konspirationsteori kan vara obehagligt. Den som tar en sådan diskussion gör det må hända av olika skäl, men vi har ofta något att förlora. Allt från en god stämning kring middagsbordet till en viktig relation kan stå på spel.

Öppenhet ett verktyg

Den tunna boken, eller broschyren, Konspirationsteorier – en handbok finns nu på svenska, översatt av Lotten Kalenius. På elva sidor berättar Stephan Lewandowsky och John Cook sammanfattat om skillnader mellan verkliga konspirationer och konspiratoriskt tänkande.

Författarna går också igenom olika typer av samtal vi kan ha med medmänniskor som tänker på olika sätt. Det går antagligen dåligt om vi möter en rädd elfte-september-förnekare med rena fakta, eftersom hen kommer att vända argumentet tills det passar hens teori. Det kan däremot fungera att vara öppen och visa empati med personen i fråga.

Vi får exempel på faktiska skador vi kan orsaka om vi sprider konspirationsteorier, men också på verkliga händelser där visselblåsare eller journalister har avslöjat konspirerande företag och myndigheter.

Hela boken finns som pdf via den här länken

Läs mer

 1. Faktoider

  Undertitel: försanthållna osanningar, halvsanningar och missuppfattningar
  Av: Olausson, Peter
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Allmänna samlingsverk
  Finns som: Bok
 2. Skeptic

  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 1992
  Klassifikation: Filosofins historia
  Finns som: Tidskrift
 3. Folkvett

  Undertitel: organ för Vetenskap och folkbildning
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1983
  Klassifikation: Allmänna tidskrifter och allmänna serier
  Finns som: Tidskrift

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Östman den 20 maj 2022