Konkurrens till döds

Ett medvetet plumpt språk och en handling som kör slut på läsaren. Tommy Bildström hyllar en roman som har väckt många tankar och förstört hans nattsömn.

Det var ingen idé att försöka somna om efter att ha läst färdigt Michel Houellebecqs bok Konkurrens till döds. Det är en roman med tydliga politiska och moraliska ambitioner förpackat i ett språk som både är medvetet plumpt och bra. Faktiskt fanns en liten varning för språket i mitt exemplar. Något dylikt har jag faktiskt aldrig sett i den här typen av romaner, men jag kan väl som lite blyg boktipsare vidarebefordra:

"Läses på egen risk. Det är både kränkande språk och kränkande nästan allt."

Allt är en produkt

Det är en djupt existentiell roman. Huvudpersonen är en datatekniker med en total hopplös tillvaro där konkurrensen på marknaden flyter in i kärlekslivet, som för övrigt är obefintligt. Kärlek har liksom andra värden i samhället blivit en produkt och jakten på unga kvinnor inte bara ytlig utan också själsdödande.

Jag kan inte annat än hylla Michel Houellebecq, trots förstörd nattsömn. Boken väcker många tankar. När den ekonomiska och den sexuella liberalismen kör slut på huvudpersonen är jag också slutkörd. Fullständigt. Fantastisk litteratur, men jag måste vila upp mig inför nästa bok av denna nya favoritförfattare.

Läs mer

  1. Tips på böcker med tuggmotstånd

    Skrivet av: Catrine Avander

    Det är något särskilt med en berättelse som är lite knepig. För visst är det godare med al dente-fettucini än överkokta makaroner?

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Tommy Bildström den 28 november 2022