Komedi i moll
Skildringen av paret som gömmer en judisk flykting i det nazistockuperade Holland blev författarens stora internationella genombrott - vid 100 års ålder.
Det är få författare förunnat att få sitt stora internationella genombrott vid 100 års ålder. Men det är just vad Hans Keilson fick uppleva härom året, när hans kortroman Komedi i moll (1947) för första gången översattes till engelska och snabbt skördade framgångar. Mer än sjuttio år efter krigsslutet har han plötsligt fått ett enormt, internationellt genombrott.
Engagerad i motståndsrörelsen
Hans Keilson (1909–2011) var en tysk-judisk författare, poet och psykoanalytiker som romandebuterade 1933 med Das Leben geht weiter. Han emigrerade 1936 till Nederländerna tillsammans med sin blivande fru Gertrud och sina gamla föräldrar.
Under kriget var Hans Keilson engagerad i motståndsrörelsen och arbetade tidvis under falskt pass som läkare och kurir. 1941 tvingades han till slut att gå under jorden och lämna sin gravida fästmö ensam. Gertrud, som inte var av judisk börd, födde samma år en dotter och uppgav av säkerhetsskäl att barnets far var en tysk soldat. Efter kriget återförenades Hans Keilson med fru och barn, men föräldrarna återsåg han aldrig. De dog båda två i Auschwitz.
Krigets vardag
Komedi i moll är en synnerligen läsvärd, stillsam men samtidigt ideligt spännande historia om Wim och Marie, ett ungt gift par i det nazistockuperade Holland, som i all hemlighet gömmer den judiska flyktingen Nico i sitt hem. När Nico helt plötsligt insjuknar och dör, uppstår ett delikat problem: Kroppen måste bort utan att de blir upptäckta av polisen eller av angivare i grannskapet.
Det är en finstämd berättelse med grundliga personporträtt och med följsamma kronologiska skiften mellan tiden innan och tiden efter Nicos död, där nutid och minnesbilder kommenterar och speglar varandra. Den beskriver krigets och förföljelsens vardag ur en oväntad vinkel; perspektivet är inte så mycket flyktingens som beskyddarens.
Psykologisk skarpsyn
Hans Keilson skildrar med psykologisk skarpsyn den vacklande relationen mellan den gömde och de som gömmer honom, klaustrofobin och enformigheten som följer samt den konstanta rädslan att någon ska avslöja dem.