Kollaps

Liksom alla mänskliga civilisationer genom historien kommer även samhället som vi känner det att falla samman. David Jonstad vill föra fram det svårsmälta budskapet.

Av: Jonstad, David
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2012
Låna

Det är en otacksam uppgift journalisten och miljödebattören David Jonstad tagit på sig. Boken med den dramatiska titeln Kollaps handlar om det vi älskar att se på film men inte vill vara med om i verkligheten. Ett samhälle som faller sönder och en civilisation som upplöses och blir något annat.

Tiden är utmätt

Filmer som 2012, Vägen och The day after tomorrow lockar miljoner filmtittare, men få orkar ta till sig seminarier eller tidningsartiklar som behandlar fullt realistiska katastrofscenarion runt omkring oss. Vi känner till att klimatförändringar redan börjat påverka allt liv på vår planet, att många ekosystem är akut hotade och att resurskriser av olika slag närmar sig i rask takt.

David Jonstad menar i sin bok att tiden är utmätt för den industriella civilisationen, som är så komplex och känslig för störningar. Det finns helt enkelt inte nog med resurser för att hålla det igång.

I Kollaps får vi en rad exempel på olika fallna civilisationer ur historien och vad vi vet om det som ledde till deras nedgång. Mayakulturen, romarriket och Induskulturen är några av de avancerade samhällen som blomstrade i hundratals eller till och med tusentals år, men till slut låg i spillror.

Lugnande – trots allt

Det är riktigt spännande att se de gemensamma nämnarna bland de olika kulturerna, och parallellerna till vår nutid finns också där.

För den som blir skrämd bara av själva ordet kollaps är det faktiskt ganska lugnande att läsa David Jonstads bok. De där katastroffilmerna jag nämnde tidigare har lyckats skapa en dramatisk men tack och lov inte särskilt realistisk bild av ett samhälle i utförsbacke. Skulle jag ge en alternativ undertitel till Kollaps hade det nog varit "allt du undrat om apokalypsen men inte vågat fråga om".

 

Sonja Viklund har ett förflutet i Umeåregionen och arbetar nu som chef på Mora bibliotek. Hon är fortfarande en ivrig tipsare på Minabibliotek och du kan läsa mer om henne i den här intervjun.

Avgrunden

Av: Jörnmark, Jan Tipsat av: Sonja Viklund

Finanskriser finns inte bara på papperet. Jan Jörnmark skriver om ruinerna som den moderna ekonomins uppgångar och fall lämnat efter sig.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Sonja Viklund den 17 maj 2012