Kokvinnorna

En härlig bok om de två systrarna som både älskar och hatar kor mest av allt i livet.

Många har nog sett Peter Gerdehags film Kokvinnorna, om de halländska systrarna Britt och Inger som och deras komplicerade relation som kretsar runt lantraskorna som Britt älskar över allt förnuft och vägrar göra sig av med.

Njutbart diskussionsunderlag

Boken om systrarna är inte bara en fotoversion av filmen, utan ger svar på många frågor som filmen väckte hos tittarna. Vi får ta del av bakgrundshistorien och förstår mycket mer både av den oreserverade ko-kärleken hos Britt och Ingers hejdlösa raseri. Peter Gerdehag är både en duktig filmare och skribent, och lägger fram flera sidor av det komplexa problemet ko eller inte ko.

Britt är lycklig i sin värld av välgödda kor och begär inget mera, men för att hennes livsstil ska fungera måste systern offra det mesta hon håller kärt, inklusive tiden med barnbarnen. Ett hållbart jordbruk och lyckliga lantbruksdjur vill de flesta konsumenter se, men livsstilen som krävs av lantbrukaren står i motsättning till vårt moderna samhälle.

Kokvinnorna är både en härlig fotobok med njutbara bilder och ett underlag för både högst konkreta och filosofiska diskussioner.

Vidareläsning

Den som blir inspirerad av läsa mer i samma genre bör förstås inte missa Peter Gerdehags bok och film om Hästmannen. Åke Mokvists böcker om De ovanliga kom ut för något tiotal år sen och är älskade av många. Dan Korn har fotograferat och dokumenterat livsstilar och udda människor i ett antal mycket läsvärda böcker, till exempel Se himlen genom taket och Mot strömmen.

 

Sonja Viklund har ett förflutet i Umeåregionen och arbetar nu som chef på Mora bibliotek. Hon är fortfarande en ivrig tipsare på Minabibliotek och du kan läsa mer om henne i den här intervjun.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Sonja Viklund den 12 april 2012