Kokböcker som lämnar avtryck i gommen

Spara på planeten och på dina personliga resurser med recepten i de här böckerna.

böngryta Foto: Marco Mayer/Bigstock
Sedir: processen heter en relativt ny kokbok som inte bara lovar gott, utan med sin ovanliga inbindning och plastomslag, ligger snyggt och platt på köksbänken. Ett aber är annars de kokböcker som faller ihop så fort de inte hålls i schack av ett handfast grepp.

Boken fick följa med mig hem efter att jag hade läst om den i en tidning. Ett av mina stora intressen är just god, vällagad mat och den hade ingen reservationskö när den väckte mitt intresse. Det som också stärkte min nyfikenhet var att jag under januari och februari ville vända på slantarna och titta lite extra djupt ner i skafferiet och i frysen.

Några veckor senare är livet i köket, både till vardag och till fest förgylld med ett antal nya recept och de här enkla recepten hade jag aldrig kommit på själv. 

Speciellt ett recept med så få och billiga råvaror som stor vita bönor, vitlök och vitt vin och smör har vi redan testat ett antal gånger. Och varje gång blir jag lika förvånad av att något så enkelt kan vara så gott.

Sedir Ajeenah guidar läsaren igenom hela processen, så du som är sugen på att testa en ny fräsch kokbok med få ingredienser, testa den här. Författaren tar dessutom tacksamt emot förslag på ändringar från läsaren.

Ytterligare en kokbok med vegetariska måltider, som också snabbt går att omsätta till goda middagar, är kokboken Mat och klimat av Anna Gemzell.  Det är ett samarbete med ett flertal kockar i Västerbotten som har vunnit ett antal priser.

Dessa kockar och matkreatörer arbetar bland annat på Rex brasserie, Tonka bistro café, Lottas krog, Kummin, Storsjöskolan, Bastard burgers med flera.

Testa gärna receptet på sidan 59: pankopanerad sellerirot, rostad blomkålsmos och ört-aioli. En enkel vardagsrätt, som går fort att sätta ihop och med enkla och billiga råvaror är förvånansvärt god. Ta i beaktande att det är en måltid gjord för storkök och elever. Lite annat än den skolmat jag själv fick på 1970-80 talet. 1. Sedir: processen

  Av: Ajeenah, Sedir
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2022
  Klassifikation: Matlagning
  Finns som: Bok
 2. Mat & klimat

  Av: Gemzell, Anna
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2019
  Klassifikation: Vegetarisk matlagning
  Finns som: Bok

Fler tips på kokböcker

 1. Roten till det goda

  Av: Persson, Roland Tipsat av: Agneta Öberg

  Det är trendigt att laga rätter med rotsaker!

 2. Japansk mat på svenska

  Av: Takemura, Moé Tipsat av: Anna Sahlén

  Snyggt formgiven kokbok som introducerar det japanska köket.

 3. Veckan före löning

  Av: Sparring, Karolina Tipsat av: Maria Nordenback

  Goda råd för att spara pengar på maten vi köper och lagar.

 4. Smaker från Saltå kvarn

  Av: Swanberg, Åsa Tipsat av: Agneta Öberg

  Saltå kvarns kokbok är fylld med recept på allt från varmrätter till kaffebröd. Allt med kravodlade och dynamiskt odlade produkter.

 5. Supertanten

  Av: Ek, Elin Tipsat av: Anna Sahlén

  Tanter bär på ett kulturarv värt att vårda. Det här är en lärorik och rolig bok om saker som är bra att kunna.

Visa fler

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Sjöstedt Wirén den 28 mars 2023