Knölen som räddade Europa

Potatisen är en härdig växt från Chile som kom att bli räddningen för många fattiga europeer under de senaste århundradena. Hans Millgård har förkovrat sig i litteratur och kultur runt den oansenliga knölen.

Potatisplantor som blommar
Det är nåt religiöst med potatisen säger Berta från Baggård i Sune Jonssons Tiden viskar. Den som har potatis är aldrig utan mat. Idag, ett halvt sekel efter det att boken kom ut, är det nog inte många som skulle uttrycka den sortens tacksamhet över ett livsmedel.

En gång i tiden betydde potatisen skillnaden mellan liv och död. Isaac Bashevis Singer, som fick nobelpriset i litteratur 1978, vittnade i sitt tacktal om de välsignade knölarna: "Vi hade inte överlevt andra världskriget om vi inte haft potatis". Isaac Bashevis Singer var vegetarian och hängiven potatisätare sedan barndomen i Polen. Han tyckte att det bästa med Sverige var just potatisen.

Härdig rot från Chile

Det är en märklig resa som den oansenliga knölen från Anderna har gjort, från en kontinent till en annan. Långt innan jorden odlades av människor växte den i vild form på den chilenska kusten. För många tusen år sen började den odlas på den bolivianska högplatån nära Titicacasjön. Härdig i hårt klimat och på hög höjd blev den en basföda för urbefolkningen.

De spanska erövrarna förstod inte värdet av potatisen när de stötte på den på några decennier in på 1500-talet. Den kunde duga som slavföda, men inget mer. Spanjorerna kunde inte ana att värdet av de knölar som de hade fört med sig till Europa på sikt skulle bli mångdubbelt större än värdet av allt det guld de roffat åt sig.

Den industriella revolutionen

En potatisodlare visar upp sin skörd
Larry Zuckerman har i sin bok The potato beskrivit hur den oansenliga knölen kom att förändra historien. Det lättodlade livsmedlet skulle, när det väl accepterats av allmänheten några århundraden senare, bli en förutsättning för den befolkningsutveckling som i sin tur var en förutsättning för industrialismen. Att sedan Irland på 1800-talet kom att förlora en stor del av sin befolkning i svält och emigration blev resultatet av att man helt förlitade sig på de knölar som en gång varit dess räddning.

En personlig betraktelse

På tallriken framför mig ligger några bitar regionalt förädlad enbärssill och ett par rundovala exemplar av potatissorten Solist, en ny bekantskap i mitt kök. Den stora livsmedelskedjan erbjuder numera påsar med något som marknadsförs som delikatesspotatis och jag äter mig metodiskt genom sortimentet.

Sorter jag aldrig hört talas om, som Amandine och Asparges, hittar vägen till min gom och jag njuter i min vardag. I Potatis – mycket mera om bintje av Stefan Olsson hittar jag beskrivningar av de sorter jag provsmakat och 137 till. Det är en perfekt introduktion både för ätare och odlare.

Produktion och poesi

En hel del har hänt på potatisfronten sen Marit Paulsen gav ut sin debattbok Den stressade potatisen 1985, men några stressfaktorer finns fortfarande kvar: påverkan av skörde- och sorteringsmaskiner, långa transporter och olämplig behandling i butikerna. Utbudet är fortfarande magert på de flesta håll. Trots att vi fått en potatisakademi som utsett 26 oktober till potatisens dag och instiftat ett särskilt potatispris.
 
Flera poeter har tagit potatisen till sitt hjärta. Povel Ramel är en av dem. Hans smågalna kärleksförklaring till vårt allra anspråkslösaste näringsmedel är som gjord att inleda en provsmakning av årets mandel, Asterix, Matilda eller de knölar som nu råkar hamna vårt bord.

  Dina ögon äro elva
  Du är brun som knäck och kola
  och ditt skinn har läckert spruckit
  sen jag stuckit
  gaffeln i't.

  För min kniv ditt skal skall falla
  Faller ett skal – faller alla
  Snart du hunnen är till munnen
  Lilla knöl – jag äter dig!


Text: Hans Millgård, Umeå stadsbibliotek
Foto: Photos.com


Läs mer om Potatisakademien på deras webbplats (Länken öppnas i ett nytt fönster)


 

 1. Folk och potatis

  Av: Arnborg, Gunnar
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1996
  Klassifikation: Lantbruk
  Finns som: Bok
 2. Potatis

  Undertitel: fest & fakta - störst, bäst, godast!
  Av: Berntsson, Dan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2004
  Klassifikation: Matlagning
  Finns som: Bok
 3. Bondeboken

  Av: Danielson, Jan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1998
  Klassifikation: Näringsliv och Arbetsliv
  Finns som: Bok
 4. Potatis - mycket mer än Bintje

  Undertitel: [140 sortbeskrivningar, odling, skadegörare]
  Av: Olsson, Stefan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Lantbruk
  Finns som: Bok
 5. Potatis i Norden

  Undertitel: en beskrivning av gamla potatissorter bevarade hos Nordiska genbanken
  Språk:
  Svenska Norska Danska Isländska Finska Engelska
  Publiceringsår: 2001
  Klassifikation: Lantbruk
  Finns som: Bok
 6. The potato

  Undertitel: from the Andes in the sixteenth century to fish and chips, the story of how a vegetable changes history
  Av: Zuckerman, Larry
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2000
  Klassifikation: Lantbruk
  Finns som: Bok
 7. Den stressade potatisen

  Av: Paulsen, Marit
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1985
  Klassifikation: Mat och dryck
  Finns som: Bok

Resa i författarnas fotspår

Skrivet av: Anna Östman

I den steniga jorden i Västerbottens inland har många framstående författare frodats. Grubbebibliotekets litterära bussresa 2010 gick till Hjoggböle och Granbergsträsk.

Det litterära New England

Skrivet av: Anna Sahlén

I New England finns massor att se och uppleva, bland annat många litterära minnesmärken. Här är några tips på saker att se.

I Norrland hava vi ett Västindien

Skrivet av: Åke Samuelsson

I Stockholm drömde de styrande om silver och rikedomar. Men gruvdrift i fjällvärlden var en hård och fattig näring som innebar stort umbärande och liten utdelning.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Hans Millgård den 10 september 2012