Klostrets gåta

En medeltida pusseldeckare i klostermiljö. Låter det lite tråkigt? Det är det inte alls.

Mary Hoffman har skrivit en jättespännande och romantisk pusseldeckare som utspelar sig i Umbrien i Italien på 1300-talet. Huvudpersonen Silvano är kär i en vacker ung dam som dessvärre redan är gift med en rik gammal fårfarmare.

Oskyldigt misstänkt

Silvano råkar vara i närheten när fårfarmaren blir mördad. Till råga på allt med hans dolk. Naturligtvis blir Silvano misstänkt för mordet.

Hans pappa skickar honom till ett franciskanerkloster för att komma undan misstankar och hets. Där inträffar sedan ytterligare två mord. Chiara, en ung novis från nunneklostret intill, hjälper honom i sökandet efter den riktiga mördaren.

Medeltid och livet i ett kloster

Boken säger mycket om medeltiden. Hur klosterlivet såg ut, hur färgerna till freskmålningar togs fram men kanske framförallt om kvinnornas ställning.

Ofta fick kvinnorna nöja sig med att vara pjäser i männens spel. Äktenskap arrangerades som ekonomiska och politiska kontrakt. Medeltidens kvinnor var oerhört styrda av sina förmyndares godtycke.

Boken är en riktigt bra pusseldeckare och påminner om Umberto Ecos bok Rosens namn. Mary Hoffman har tidigare skrivit en fantasyserie, Stravaganza, som också utspelar sig i Italien. De tre böckerna heter Maskernas stad, Blommornas stad och Stjärnornas stad. Läs dem också!

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Edlund den 5 april 2009