Kistmakarna

Lågmält om människor i samhällets utkant.

Romanen Kistmakarna handlar om den sextioåriga författaren Erik vars författarskap under de senaste åren mer eller mindre stagnerat. För att klara sig ekonomiskt bor Erik därför på sitt arbetsrum på Farkh, Föreningen Arbetarkultur och Historia och den lilla inkomst han har kommer från arvoden som förtroendevald i socialnämnden.

Lågmält och värmande

Tillsammans med de övriga medlemmarna i Farkh drar Erik en dag i gång en studiecirkel, en praktisk kurs i hur man tillverkar sin egen kista. För en kista, i motsats till ännu ett välskrivet cv, tänker Erik och hans vänner, kommer ju förr eller senare att komma till användning.

Medan kistan tar form fortsätter Erik att hanka sig fram i tillvaron, en tillvaro präglad av misslyckanden och pengabrist men också av humor och värmande vänskap.

Jag tycker mycket om den här lågmälda romanen. På ett fint språk och med en stor dos medkänsla för sina karaktärer målar författaren fram människoöden som dröjer sig kvar länge hos läsaren.

Robert Åsbacka är en finlandssvensk författare numera bosatt i Eskilstuna. Flera av hans romaner har prisbelönats.

Fler tips

  1. Stoner

    Av: Williams, John Tipsat av: Mats Enarsson

    Ett drama i det lilla som utvecklas till en allmängiltig berättelse över tillvarons villkor och som tog 50 år på sig för att hitta sina läsare.

  2. Tillstånd

    Av: Lindén, Axel Tipsat av: Jenny Sandells

    Privata livskriser ställs mot stora konflikter. Med en motorsåg i händerna tar Axel Lindén tag i världens alla bekymmer.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Kurt Levlin den 18 juni 2021