Katitzi

Läs första boken om den tuffa romska flickan Katitzi. Hennes riktiga pappa kommer plötsligt och hämtar henne på barnhemmet där hon bor. Det nya livet med familjen är inte alls som Katitzi tänkt sig.

Av: Taikon, Katarina
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2003
Låna

Böckerna om Katitzi handlar egentligen om författaren Katarina Taikons eget liv. Om hur det var när hon växte upp. Det här är den första boken i serien.

Vi får följa den lilla romska flickan Katizi som bor på barnhem. Plötsligt, när hon är sju år, kommer hennes pappa och hämtar henne därifrån. Men Katitzi minns inte sin familj och vill inte lämna barnhemmet.

Pappan förklarar att Katitzi är romsk. Katitzis nya familj bor i tält och det blir en stor omställning för henne.

Bra och spännande

Böckerna om Katitzi är väldigt bra och spännande. De handlar inte bara om Katitzi själv utan om hela hennes familj. Familjen hade det inte så lätt och de var tvungna att fly genom hela Sverige.

Romska barn på den här tiden, i den här boken är det 1940-tal, hade inte samma rättigheter som svenska barn. Det kunde handla om att bli slagen men också om att inte få gå i skolan. Böckerna handlar också om familjen Taikons gemenskap och hur det var i Sverige under andra världskriget.

Inte minst handlar det om fördomar som fanns om romer och precis som idag var det många som inte visste hur det var att leva i den romska kulturen. Därför är böckerna om Katitzi aktuella fortfarande.

Katitzi och Swing

Av: Taikon, Katarina Tipsat av: Tommy Bildström

Nu är Katitzi åtta år och hon är med om många äventyr i Norrland. Ibland är det dramatiskt och hemskt men Katitzi är modig och tuff och har hjälp av sin familj, och hunden Swing förstås.