Kaniner som sällskapsdjur
Lär dig mer om ett populärt men ofta missförstått sällskapsdjur.
Kaniner är sociala, nyfikna och läraktiga varelser. Ett trivsamt och roligt sällskap. Det kan jag intyga, som har levt tillsammans med kaniner en stor del av mitt liv. Därför är det inte så förvånande för mig att kaniner är det tredje vanligaste sällskapsdjuret i Sverige, efter hundar och katter.
Missförstådda varelser
Tyvärr är kaninen ett ofta missförstått sällskapsdjur. Kunskapen om vad de behöver för att må bra är inte särskilt spridd. Det är inte heller så lätt för den som vill hitta fakta om sin skuttande familjemedlem, eftersom många böcker om kaniner innehåller felaktiga och föråldrade råd.
På senare år har det som tur är kommit några böcker som utgår från kaninens naturliga beteende och behov. De vänder sig både till dig som har kanin och dig som funderar på att skaffa det. Livet tillsammans med din kanin blir ju mycket roligare när kaninen får det den behöver för att trivas och må bra!
Allt för dina kaniner är en svensk bok som innehåller det mesta du behöver veta om din kanin och vad du bör tänka på innan du väljer att ta hand om en kanin. Saker som tas upp är bland annat bostad, utfodring, sjukdomar och aktivering. Många vanliga missuppfattningar om kaniner gås igenom och rättas till.
Roligt tillsammans
De flesta känner nog inte till hur läraktiga kaniner är, men faktum är att kaniner gärna lär sig allt möjligt. Det kan vara sådant som att komma när du ropar eller att ställa sig på bakbenen.
För att lära kaninen olika saker, både roliga trick och att bli hanterad, kan du använda klicker och positiv förstärkning. Självklart ska all träning vara på kaninens villkor och vara rolig för både kanin och människa!
Hur det går till kan du läsa om i Allt för dina kaniner och Sanningen om kaniner. I den senare får du också veta mer om djurs beteende i allmänhet och kaniners i synnerhet. Eftersom grunderna är desamma kan även böcker om klickerträning för hundar vara användbara, till exempel Lyckas med klickerträning.
Tama och vilda kaniner
En annan bra kaninbok, som dock endast finns på engelska och norska, är Rabbit behaviour, health, and care.
Kaninraser från hela världen innehåller fakta om runt 340 kaninraser. Den berättar även om tamkaninens historia och en del om vilda kaninarter. Till skillnad från andra böcker om kaninraser tar den här också upp hur väl raserna lämpar sig som sällskapsdjur och de problem som finns med en del raser, på grund av hur de avlats för vissa egenskaper. I Kaninfärger del 1 och 2 kan du läsa mer detaljerat om kaninens olika färger och genetiken bakom.
Är du nyfiken på hur kaniner lever i det vilda kan du läsa The private life of the rabbit, som baserar sig på författarens studier av vildkaniners liv.
Det finns även användbar information om kaniner som sällskapsdjur på webbplatserna Sveriges kaninvälfärdsförenings hemsida och Kaninmagazinet.