Kanin, soldat, ängel, tjuv

En pojke vaknar upp på ett sjukhus utan att minnas vad som hänt honom.

Andra världskriget är precis slut och Sasja vaknar upp på ett sjukhus i Berlin. Han har inget minne av var han kommer ifrån eller hur han hamnat där. Sasja vägrar att prata med någon, men i tysthet samlar han på sig allt från stulna knappar till skedar, fjädrar och blommor. Till en början förstår han inte ens själv varför föremålen är viktiga, men plötsligt får dessa små saker honom att börja minnas. 

Bygger på en sann historia

Det här är berättelsen om hur en sexårig rysk pojke som förlorar allt när tyska soldater förstör hans by, och om hur hur en grupp ryska soldater blilr hans nya familj. Sasjas mamma brukade kalla honom Lilla Kanin, men när kriget rasar runt honom tvingas Sasja bli både en soldat, en ängel och en tjuv.

Den här boken är inspirerad av den sanna historien om Sergej Alesjkovs, en föräldralös pojke som Röda armén tog hand om under andra världskriget. Författaren Katrina Nannestad har tidigare skrivit boken Vi var vargar. Även den handlar om andra världskriget och är inspirerad av verkliga händelser. 

Fler tips

 1. Vi var vargar

  Av: Nannestad, Katrina Tipsat av: Emma Sigvardsson

  När ryska soldater kommer måste Liesel och småsyskonen fly. Men hur ska de klara sig på egen hand, och vart ska de ta vägen?

 1. Jag överlevde D-dagen 1944

  Av: Tarshis, Lauren
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2022
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Bok