Kalla bad

En faktabok som slår an och inspirerar till kalla bad.

Av: Ahlgren, Linda
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2018
Låna

Mestadels läser jag skönlitteratur men ibland stöter jag på faktaböcker som bara genom sitt vackra omslag fångar mitt intresse. Kalla bad är en sådan bok som genom sin layout direkt manade mig till att fördjupa mig i de iskalla badens charm. Sagt och gjort, den här boken blev min kick-off till att börja bada isvak och eftersom jag aldrig tidigare har ångrat ett bad fick jag stöd för min tes och inser att det finns fler som delar upplevelsen.

Att tänka på

Boken har ett lättsamt register med fokus på olika typer av bad, samt en del tips på hur du kan förbereda dig genom att tänka på din andning och klä dig både före, efter och under doppet. Ett tips är dock att ta med ett liggunderlag att stå på både före och efter badet som värmer upp fötterna.

Ett avsnitt handlar även om säkerhet och badarens hälsotillstånd. Gravida bör inte bada utan att först rådgöra med sin barnmorska. En stor del av boken tar även upp det välbefinnande som infinner sig efter baden. Källorna är de som själva badar men boken författare tar även upp positiva effekter som påvisats inom forskning, såsom sänkt blodtryck.

Vatten på nära håll

Mycket av det som tas upp är även naturens påverkan och den känslomässiga upplevelsen så om du aldrig förut har testat blir du inspirerad efter att ha läst boken.

I Umeå har vi naturen runt knuten och alla typer av vatten inom cykelavstånd. Så länge det finns is eller en öppen strömfåra finns det inget som kan hindra dig, sänk dig sakta ner i det kalla badet.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sjöstedt Wirén den 9 april 2019