Kärlekspsykosen

En gripande och lärorik självbiografisk berättelse om studenten Frida som lämnar en trygg uppväxt och sin hemstad bakom sig och hamnar i en psykos.

Frida Andersson växer upp i en trygg familj med välutbildade föräldrar och ganska få bekymmer. Hon flyttar till en ny stad för att börja studera och ser fram emot hur livet ska ta fart, men det blir inte alls som hon tänkt sig.

Hon känner sig osäker på sig själv och tvivlar på sin identitet. Hon går ofta i tankar om att andra människor är snälla bara för att de tycker synd om henne och inte för att de faktiskt tycker om henne. Hon blir mer och mer introvert, även när hon umgås med andra drar hon sig undan.

Ett möte som stannade kvar

Då hon flyttar in i en studentkorridor och möter den sociala och varma Victor så blir hon snabbt förälskad och uppslukad av hans personlighet som är allt hon anser sig sakna men önskar att hon var. När hon berättar för Victor om sina känslor så blir de inte besvarade. Hon säger till honom att det är okej att bara vara vänner, men inom henne börjar här starten på psykosen.

Hon börjar må sämre, dricker alkohol och sover dåligt under en längre period. Hon upplever att hon och Victor kan telepatisera och hon läser mycket om begreppet "tvillingsjälar" på nätet. Frida umgås enbart med "Victors själ", som hon beskriver det. Hon går med honom på stan, drar sig undan från andra för att träffa honom och har till och med sex med honom, tror hon.

Till slut lyckas omgivningen förstå hur hon tänker och hennes mamma ser till att Frida får vård. Inom vården lyckas de också på väldigt intressanta sätt få henne att förstå att hon behöver hjälp.

Kort berättelse med många lärdomar

Det är en väldigt intressant bok tycker jag och eftersom den är skriven som en berättelse och inte som en faktabok, så får en som läsare så mycket mer förståelse för hur det kan kännas att befinna sig i en psykos. Jag hade ingen kunskap inom detta tillstånd och tyckte det var väldigt givande att läsa om det på det här självbiografiska sättet. Den är lättläst med luftiga kapitel och 100 sidor lång.

Att Frida vågar berätta öppet om hennes psykiska ohälsa är väldigt modigt, starkt och viktigt och värt en läsning bara för den sakens skull.

Fler Boktips

  1. Blackout

    Av: Cahalan, Susannah Tipsat av: Hanna Widman

    "När min hjärna blev min fiende" är den mycket passande undertiteln på den här både skrämmande och intressanta självbiografin.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Ida Boija den 4 augusti 2021