Kärlek i regnbågens alla färger

Kärlek kan vara härligt, jobbigt, fantastiskt, svårt. Många kärleksromaner skildrar kärlek mellan killar och tjejer. Här får du tips på böcker som handlar om kärlek mellan killar & killar eller tjejer & tjejer!

Komma ut-romaner

Många ungdomsböcker med homo- eller bisexuella huvudpersoner är så kallade komma ut-romaner. Huvudpersonen inser att hon eller han är homo- eller bisexuell, vilket ofta upplevs som ett problem. Under berättelsens gång blir huvudpersonen förälskad, säkrare på sin sexualitet och vågar till slut berätta för familj och vänner om sina känslor.

Bögslungan av Per Alexandersson

Den första svenska komma ut-romanen om killar är Inger Edelfeldts Duktig pojke från 1977, medan den första om tjejer kom 1999, Marika Kolterjahns I väntan på liv.

Andra exempel på komma ut-romaner om unga är Hans Olssons Spelar roll, Annika Ruth Perssons Du och jag, Marie Curie, och Per Alexanderssons Bögslungan.

Kärlek och trubbel

Berättelser där huvudpersonerna får varandra på en gång och lever lyckliga i alla sina dagar är ganska trista. Spänningen med kärleksromaner handlar ju om att det inte ska vara så enkelt!

Men är det alltid så att just sexualiteten upplevs som ett problem av homo- och bisexuella karaktärer i ungdomsromaner? Det finns sådana mönster, men här kommer några exempel som inte följer dem.

En riktigt romantisk kärleksroman är David Levithans Ibland bara måste man. Paul kan verkligen konsten att få killar på fall. Och tro inte att det bara är Paul som är queer, halva skolan är det. Frågan är, hur ska Paul göra för att få tillbaka den han älskar allra mest?

Moa-Lina Croall debuterade 2006 med  Sen tar vi Berlin. Huvudkaraktären Lou flyttar till Berlin med sin bästa vän. Där får vi följa hennes möte med mörkret, kärleken, politiken och musiken.

Att kärleken kan vara en läkande kraft visar både Håkan Lindquist i romanen Dröm att leva och Anita Eklund Lykull i Linnea, kom hem! I båda berättelserna får vi följa en ung människas sorg, förlust och saknad efter en närstående som plötsligt dött. Kärleken hjälper huvudpersonerna att få tillbaka livsgnistan igen.

I väntan på Liv av Marika Kolterjahn

Jag gillar berättelser som verkligen får en att tänka till. En sådan är Maja Hjertzells Henrietta är min hemlighet. I det längsta får läsaren klura på om Måsen som är förälskad i Henrietta är en tjej eller kille. Det är ett knep som får en att ifrågasätta sina egna förväntningar lite grand.

I historisk tid

Om du gillar kärleksromaner förlagda till historisk tid ska du ta dig en titt på författaren Sarah Waters böcker. Hon är en mästare på att beskriva historiska miljöer, och har skrivit böcker som passar både unga och vuxna.

I hennes roman Ficktjuven kastas vi in i det sena 1800-talets England. Där får vi lära känna två unga kvinnor i en ryslig, spännande och inte minst intrigfylld kärlekshistoria med Dickenskänsla.

Läs också:

• Dansa på min grav av Aidan Chambers
  • Det jag inte säger av Katja Timgren
  • En flickbok av Erika Lopez
  • Mannen som älskade Yngve av Tore Renberg
  • Zip av Elvira Birgitta Holm

Text: Karolina Nyström

1. Duktig pojke!

Av: Edelfeldt, Inger
    Publiceringsår: 1983

2. I väntan på liv

Av: Kolterjahn, Marika
    Publiceringsår: 1999

3. Spelar roll

Av: Olsson, Hans
    Publiceringsår: 1993

4. Dansa på min grav

Undertitel: ett liv och en död i fyra delar
    Av: Chambers, Aidan

Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska

1. Du och jag, Marie Curie

Av: Persson, Annika Ruth Tipsat av: Karolina Nyström

Jennys värld kretsar mest kring naturvetenskap och fotboll. När Filippa kommer in i hennes liv får hon annat att fundera på. Men hur vet man när man är ihop med någon?

2. Sen tar vi Berlin

Av: Croall, Moa-Lina Tipsat av: Kicki Fagerlund

Kicki Fagerlund, musik- och teaterprofil från Umeå, berättar om sin senaste favoritbok, som är en debutroman av nyblivna tavelsjöbon Moa-Lina Croall.

3. Linnea, kom hem!

Av: Eklund Lykull, Anita Tipsat av: Karolina Nyström

Timjan har inte hört någonting från Linnea sen katastrofen. Ändå vägrar hon tro på det som blir alltmer uppenbart – att hennes bästa vän aldrig kommer att komma tillbaka.

4. Henrietta är min hemlighet

Av: Hjertzell, Maja Tipsat av: Maria From

Henrietta, den vackraste Måsen mött. Hur ska hon kunna bli kär i en före detta fältbiolog som fotograferar gosedjur?

Skrivet av: Karolina Nyström den 25 september 2013