Kärlek i kolerans tid

Ibland spelar tillfälligheterna sitt säregna spel. Precis när min son och hans flickvän kontaktar mig via nätet och berättar att de befinner sig i Cartagena, Colombia – en fantastisk stad med kolonial arkitektur vid karibiska kusten så gör jag paus i den film jag just sitter och tittar på.

Den heter Kärlek i kolerans tid och är regisserad av Mike Newell och den är inspelad i – just det – Cartagena. Plötsligt befinner jag mig i samma miljö som ungdomarna men på ett helt annat tidsplan.
 
Gabriel García Márquez
Kärlek i kolerans tid bygger på nobelpristagaren Gabriel García Márquez roman med samma namn och det skall sägas direkt och utan omsvep; boken är bättre. Trots detta konstaterande så har filmen sina poänger.
 
Miljöerna är vackra och känns genuina och skådespelarna är duktiga – i synnerhet huvudrollerna som spelas av den mångsidige Javier Bardem och Giovanna Mezzogiorno. Karaktärerna åldras över 50 år i filmen och detta lyckas bra i Bardems fall men Giovanna är för vacker och ung för att kunna sminkas om till åldrande 70-åring.
 
Javier Bardem och Giovanna Mezzogiorno i Kärlek i kolerans tid
Engelska eller spanska?

Det är också otroligt synd att den spelats in på engelska. Replikerna – som många är tagna direkt ur monologer i boken – hade gjort sig tiofalt bättre på spanska. Bardem är ju själv spansktalande (Kanarieöarna) och en av de andra huvudkaraktärerna spelas av Catalina Sandino Moreno som själv kommer från Colombia (känd från bland annat Maria Full of Grace). Flera av skådespelarna är spansktalande och Cartagenas befolkning är statister i filmen – så även några släktingar till García Márquez.
 
En rolig detalj som man får veta i bonusmaterialet är att filmen var tänkt att spelas in i Brasilien men Colombias vicepresident tog kontakt med filmteamet och krävde att ett verk av deras stora nationalförfattare måste spelas in i Colombia. När teamet blev inbjudna till Cartagena kände man att alla bitar föll på plats och inspelningen flyttades.
 
Livslång kärlek
Filmen handlar om livslång kärlek. Den unge pojken Florentino förälskar sig i flickan Fermina som från början besvarar hans heta känslor och svarar jakande på hans frieri. Men Fermina ångrar sig till Florentinos stora förtvivlan och gifter sig så småningom med läkaren Juvenal (Benjamin Bratt).
 
Men Florentino kan aldrig glömma sin älskade och tiden går. Handlingen börjar i slutet av 1800-talet och sträcker sig fram till slutet av 1920-talet. Handlingen är enkel men det är i de små detaljerna som filmen vinner sina poänger.
 
Kolera
Koleran härjar under den här tiden för fullt, inte bara i Sydamerika. Där den drar fram hissas gula flaggor för att varna de ännu friska. Ferminas make, läkaren Juvenal, kämpar mot koleran och uppnår stor ryktbarhet i trakten med sitt kunnande om sjukdomens orsaker och förlopp.
 
I ett skede i filmen kommer den gula flaggan att hissas av helt andra orsaker – det är inte den febersjuke kolerapatienten som lider utan den kärlekstörstande och tålmodige gamle mannen som väntat ett helt liv på ett ögonblick av stillhet och närhet hos den högst älskade.

Väl anpassad musik
Musiken är värd att framhålla. Den är vacker och vemodig och inspelad med bland annat traditionella colombianska instrument. Musiken är komponerad av brasilianaren Antonio Pinto och Shakira (själv född i Colombia) sjunger några av sångerna. Musiken är viktig i filmen och bär skickligt en del av scenerna.
 
Bok eller film?
Filmen är sevärd men den är trots allt inte en av de mest lyckade filmatiseringarna av en roman. Den är långsamt berättad (och lång – över två timmar) men mycket av bokens magi och Márquez fantastiska berättande och beskrivande delar går delvis förlorad – så läs boken för att få behållning av hela den starka kärlekshistorien mellan Florentino Ariza och Fermina Daza.
 
Trailer: http://www.loveinthetime.com
 

No Country for Old Men

Tipsat av: Robert Rösth

Llewelyn Moss är en man på flykt med flera hänsynslösa mördare i hälarna. Hans ödesdigra misstag var att ta hand om en upphittad väska fullproppad med pengar. Sheriffen Ed Tom Bell följer efter den blodiga framfarten.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Wiveca (Vicky) Uhlander den 29 oktober 2008